en

Jesiotr w śmietanie po polsku

Składniki

900 g jesiotra
200 ml octu
200 ml bulionu
1 cebula
150 ml śmietany
60 g masła
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Rybę opłukać, osuszyć, sparzyć wrzącym octem i odstawić na 30 min. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, gotować z bulionem pod przykryciem przez 15 min. i przecedzić. Wywar zachować. Rybę osączyć z octu, usunąć skórę, posolić i obsmażyć na maśle ze wszystkich stron. Dolać wywar i dusić przez 30 min. Do wywaru wlać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Po wyjęciu pokroić rybę w plastry. Do sosu dodać koperek, doprawić sola i pieprzem, zagotować.
 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS