en

Karp po polsku

Składniki


1 karp, butelka jasnego piwa
1 łyżka białego octu winnego
1 szklanka białego wina
1 marchew
2 cebule
1 seler
1 por
1 cytryna
6-8 ziaren ziela angielskiego
6-8 ziaren czarnego pieprzu
2-3 listki bobkowe
3 goździki
1 łyżka masła
kawałeczek świeżego imbiru
łyżeczka cukru, skórka z kromki żytniego chleba
kilka zielonych oliwek
kilkanaście kaparów
sól
 

Sposób przygotowania

Do dużego, płaskiego rondla wlać piwo z octem, dodać drobno pokrojone jarzyny, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, goździki, skórkę z cytryny, pokruszoną skórkę z chleba, posolić i gotować razem ok. 10 min od chwili, gdy zacznie wrzeć. Wywar przecedzić, zalać nim całą, sprawioną, opłukaną i nasoloną rybę. Kiedy wywar znów zacznie się gotować, dodać doń masło, cukier, imbir, oliwki, kapary i pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować na małym ogniu ok. 20 min., od czasu do czasu delikatnie potrząsając rondlem. Ugotowanego karpia ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać powstałym sosem i podawać.

 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS