Skip to main content

Karp po polsku

Składniki:

  • 1 karp
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cytryna
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 listki bobkowe
  • 3 goździki
  • 1 łyżka masła
  • kawałeczek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • skórka z kromki żytniego chleba
  • kilka zielonych oliwek
  • kilkanaście kaparów
  • sól
img

Przygotowanie

Do dużego, płaskiego rondla wlać piwo z octem, dodać drobno pokrojone jarzyny, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, goździki, skórkę z cytryny, pokruszoną skórkę z chleba, posolić i gotować razem ok. 10 min od chwili, gdy zacznie wrzeć. Wywar przecedzić, zalać nim całą, sprawioną, opłukaną i nasoloną rybę.

Kiedy wywar znów zacznie się gotować, dodać doń masło, cukier, imbir, oliwki, kapary i pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować na małym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu delikatnie potrząsając rondlem.

Ugotowanego karpia ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać powstałym sosem i podawać.

Najnowsze odcinki