en

Karp po żydowsku

Składniki

1 karp (ok. 1,5 kg)
4 duże cebule, 1 marchew
50 g migdałów
50 g rodzynek
głowy i ogony z karpi przeznaczonych do opanierowania i usmażenia
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
cukier

Sposób przygotowania

Rybę sprawić, odciąć głowę i ogon, włożyć do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami, dodać marchewkę, 2 cebule pokrojone w talarki, sól, zalać 1 l wody i gotować na małym ogniu 1,5 h odcedzić. Pozostałe cebule kroimy w kostkę, zalewamy połową wywaru i gotujemy do miękkości. Rybę kroimy w dzwonka, zalewamy drugą połową wywaru, gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Wyjmujemy ją łyżką cedzakową na głęboki półmisek, wywary łączymy, miksujemy, dodajemy rodzynki, sparzone i obrane ze skórki migdały, doprawiamy solą, obficie pieprzem, nieco cukrem, zalewamy tym rybę na półmisku, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.  

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS