en

Piernik z orzechami

Składniki

1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1/4 kostki masła
4 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
mały proszek do pieczenia
przyprawa do pierników (cała)
skórka otarta z połowy cytryny
300 g orzechów włoskich grubo posiekanych

Sposób przygotowania

Gotować cukier z miodem przez 3 minuty, przestudzić by był letni, dodać masło, jajka - cały czas mieszając. Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną; gdy wyrosnie wlać do pozostałych składników. Wymieszać z przesianą mąką przyprawę do piernika, bakalie, skórkę cytryny. Gęstość ciasta powinna być jak biszkopt. Piec w średniej temperaturze (180 stopni) 1 godzinę i 15 min. Piernik musi wyrosnąć i mieć pęknięcie przez środek, wtedy jest udany.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS