en

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki

Nadzienie:
ok. 80 dag kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
jajko
2 cebule
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Do polania:
duża cebula
3 - 4 łyżki masła

Sposób przygotowania

Grzyby starannie wymyć, namoczyć na noc a nastepnie ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę (wywar zachować do zupy lub sosu). Wbić do grzybów jajko i solidnie wymieszać. Kapustę gotować w małej ilości wody i do zagotowania trzymać pod przykryciem. Następnie odkryc na chwilę i znowu przykryć, aby dogotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na jasnozłoty kolor. Ugotowaną i odciśniętą kapustę przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, dodać podsmażoną cebulę z tłuszczem, grzyby, przyprawić i wymieszać. Przygotowane ciasto nadziać farszem. Pierogi gotować w posolonej wodzie.
Polać pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulą.
 
 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS