en

Pierożki z kruchego ciasta

Składniki

ciasto:
200 g pszennej mąki
120 g masła
2 żółtka
łyżka gęstej
kwaśnej śmietany
szczypta soli

Farsz:
grzyby wcześniej ugotowane na wywar do barszczu (100 g)
1 mała cebula
łyżka masła
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Na desce połączyć składniki ciasta, siekając je wpierw nożem (masło musi być miękkie), potem zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią plastikową i odstawić na 30 min. do lodówki.
Na patelni stopić masło, zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę, dodać posiekane drobniutko grzyby, przesmażyć, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić do wystygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem do wina kółka, na każde kłaść nieco farszu, dokładnie zlepić brzegi, ułożyć na blasze i piec w piekarniku, aż pierożki się zezłocą. Podawać na ciepło razem z barszczem (można odgrzać w piekarniku)

 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS