en

Sandacz z wody z jajkiem

Składniki

1 sandacz  (ok. 1 kg)
jarzyna jak do rosołu (bez kapusty)
liść laurowy
gałązka tymianku
gałązka natki pietruszki
kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
3-4 ugotowane na twardo jajka
3-4 łyżki masła
sok z ½ cytryny
sól

Sposób przygotowania

W garnku ugotować z jarzyn i przypraw wywar, przecedzić, ostudzić. Sandacza sprawić, umyć, wytrzeć nasolić. Całą rybę włożyć do rynienki do gotowania ryb, zalać ostudzonym wywarem, na małym ogniu zagotować i trzymać na wolnym ogniu dalsze 20 min.
Ugotowaną rybę ułożyć na podgrzanym półmisku, skropić sokiem z cytryny, posypać drobno posiekanymi jajkami, polać stopionym masłem i podawać. 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS