en

Śledź z ziemniakami w mundurkach

Składniki


5 śledzi
2 średnie cebule
10 ziemniaków
zaprawa:
100 ml octu (10%)
200 ml wody
1 łyżka cukru
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Zagotować wszysykie składniki zaprawy, a nastepnie wystudzić. Cebulę pokroić w talarki, układać warstwami na przemian ze śledziami, zaczynając i kończac cebulą. Chłodną zaprawą zalać śledzie, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 3-4 dni. W dniu podania przygotować ziemniaki. Wybrać 10 szt. o podobnej wielkości i dokładnie umyć (najlepiej pod bierzącą wodą).Ugotować w łupinach. Podawć gorące, polane masłem ze śledziami i cebulą.  

 
 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS