en

Strudel z jabłkami

Składniki

Ciasto:
250 g mąki,
łyżka oliwy,
jajko,
łyżeczka octu winnego,
szczypta soli,
100 g masła,
50 g cukru pudru.

Nadzienie:
750 g jabłek,
30 g rodzynek,
pół łyżeczki cynamonu,
80 g najlepszej bułki tartej,
50 g masła,
40 g cukru.

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wsypać na stolnicę, wlać rozbełtane jajko, oliwę i ocet, posolić, dolewając letniej wody zagnieść dość miękkie, wolniejsze niż na pierogi ciasto. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od deski i powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Uformować zeń kulę, ułożyć na omączonej stolnicy, przykryć wygrzaną miską i odstawić na godzinę. Na stole rozłożyć czysty obrus, oprószyć mąką, pod obrus włożyć talerz obrócony do góry dnem. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na spoczywającym pod nim talerzu i omączonymi dłońmi wyciągać ku sobie. Grubsze, zwisające poza stół końce obciąć nożyczkami. Zostawić do lekkiego przeschnięcia.

Przygotować nadzienie: umyte i obrane jabłka poszatkować, dodać rodzynki, cukier i cynamon. Ciasto skropić roztopionym masłem, posypać przyrumienioną, ostudzoną bułką tartą. Nałożyć jabłka z rodzynkami, pomagając sobie obrusem, zwinąć ciasto w rulon, końce zawijając pod spód. Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, polać stopionym masłem, wstawić do gorącego piekarnika i piec 30 min., czasami skrapiając masłem. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem, pokroić, podawać.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS