en

Jajka w koszulkach z sosem jogurtowym

Składniki

8 jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu
2 łyżki białego octu winnego
8 łyżek gęstego, naturalnego jogurtu
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
sól

Sposób przygotowania

Czosnek rozgnieść z solą, wymieszać z jogurtem, przełożyć sos na cztery płaskie talerze. W szerokim niezbyt wysokim rondlu zagotować wodę, wlać ocet, każde jajko wbijać najpierw do miseczki, a potem z jak najmniejszej wysokości delikatnie wlewać wrzątek. Gotować, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne, wyjmować jajka łyżką cedzakową, ewentualnie wyrównać nożem kształt, przycinając nierówności białka i kłaść na talerze z sosem. Na małej patelni podgrzać masło, gdy się rozpuści, wsypać paprykę, wymieszać, polewać tym jajka z jogurtem, podawać.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS