en
Wstecz
Przepisy
Krem juha od divljih šparoga - Krem z dzikich szparagów

Krem juha od divljih šparoga - Krem z dzikich…

Obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki zalać wodą,…

Zobacz
Ovčji sir u maslinovu ulju - Owczy ser marynowany w oliwie

Ovčji sir u maslinovu ulju - Owczy ser marynowany…

Ser pokroić w kwadratowe kostki do zjedzenia na raz, wrzucić…

Zobacz
Truskawki w occie balsamicznym

Truskawki w occie balsamicznym

Truskawki myjemy - pozbawiamy szypułek, dzielimy na połówki, a największe -…

Zobacz
Kokoš s umakom od srdela - Kura w sosie z solonymi sardynkami

Kokoš s umakom od srdela - Kura w sosie z solonymi…

W garnku zagotować wodę z jarzynami rosołowymi, liśćmi…

Zobacz

Szegediner - gulasz segedyński

Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju lub smalcu. Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, lekko posolić, dodać kminek, zgnieciony czosnek, pieprz i dużo czerwonej papryki w proszku. Wymieszać, podlać…

Zobacz

Kaiserschmarren - omlet cesarski

Żółtka ucieramy z cukrem, do masy dodajemy makę i rozcieramy ją równomiernie. Następnie dodajemy mleko. Z białek robimy pianę (taką, aby trzymała się miski jak Rosjanie Kaliningradu, bardzo…

Zobacz

Arroz Con Leche - ryż na mleku

W rondlu zagotować na małym ogniu mleko z kawałkiem cynamonu, skórką cytrynową i solą, wyjąć cynamon i skórkę, dodać ryż, gotować na małym ogniu, aż ryż zmięknie, często mieszając. Dodać cukier,…

Zobacz

French Toasts With Fruits - tosty francuskie z…

Jajka wbić do miski, wlać mleko, roztrzepać, włożyć kromki chałki, moczyć chwilę z obu stron. Na patelni rozgrzać masło, położyć chałkę, smażyć na złoto z obu stron. Przełożyć na…

Zobacz

Khai Jiao Mu Sab - omlet z mieloną…

Jajka wbić do miski, dodać mieloną wieprzowinę i większość posiekanej dymki, sos rybny oraz pieprz, dokładnie rozbić widelcem. Na patelni rozgrzać olej, wlać masę jajeczną, usmażyć omlet…

Zobacz

Khao Phad Goong - ryż smażony z krewetkami

W woku llub na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, zeszklić, nie rumieniąc, dodać drobno pokrojony boczek i krewetki, smażyć 1 minutę. Wlać rozbite jajka, smażyć, mieszając aż się zetną.…

Zobacz

Mejillones Con Vino Blanco (mule w białym…

W dużym garnku o grubym dnienlekko rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekane cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w małą kosteczkę paprykę, dusić razem ok. 1 minuty. Wsypać dokładnie…

Zobacz

Caramelised Scallops (karmelizowane…

Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy, wkruszyć chili, wlać sos rybny i sojowy, sok z limetki, wsypać   cukier, smażyć na mocnym ogniu ok. 1 minuty. Dodać przegrzebki. Często…

Zobacz

Barackhús pezsgövel (mus brzoskwiniowy z winem…

Naciąć brzoskwinie, obrać je i wyjąć z nich pestki. Połowę pestek rozłupać i wyjąć z nich nasionka. Na każdą porcję zostawić połówkę brzoskwini i włożyć ją do pucharka.…

Zobacz

Pisztrang tokaji borban (pstrąg w tokaju)

Filety z pstrąga oprószyć solą i białym pieprzem, na patelni rozgrzać łyżkę masła, krótko obsmażyć rybę z obu stron, zdjąć z patelni, włożyć do ciepłego piekarnika. Na patelnię,…

Zobacz

Badacsonyi csirke (kurczak po badaczońsku)

Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić ją. Na drugiej patelni rozgrzać olej, zarumienić z obu stron na mocnym ogniu podzielonego na kawałki kurczaka.…

Zobacz

Borsos tokany (tokań pieprzny)

Mięso pokroić w paski. Na patelni zezłocić w smalcu drobno posiekaną cebulę, dodać mięso, zarumienić na mocnym ogniu ze wszystkich stron. Wlać wino, dodać zgnieciony czosnek, przyprawić nieco solą i pieprzem,…

Zobacz

Korhelyleves (zupa na kaca)

Ugotować wędzonkę w wodzie do miękkości, następnie wyjąć i pokroić w kawałki, wywar zachować. Odcisnąć kiszoną kapustę, sok odstawić, a kapustę przesiekać. Kapustę i mięso wrzucić do wywaru i gotować, aż…

Zobacz

Lecso (leczo)

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę oraz sparzone, obrane ze skórki pomidory, drobno posiekany czosnek, nieco posolić. Dusić do miękkości,…

Zobacz

Gaeng Ped Moo (czerwone curry z wieprzowiny)

W garnku zagotować śmietankę kokosową, mieszając, dodać pastę curry, trzymać na małym ogniu i mieszając, rozpuścić ją w śmietance. Wlać mleczko kokosowe, zagotować, dodać pokrojoną w cienkie…

Zobacz

Mondongo con Garbanzo (flaczki z ciecierzycą)

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w małą kostkę boczek, mieszając, smażyć chwilę, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dołożyć drobno posiekany czosnek…

Zobacz

Coffee Beef (wołowina duszona z kawą)

Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz. W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso, szybko obsmażyć na mocnym ogniu ze wszystkich stron, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i…

Zobacz

Potato Curry (curry z ziemniaków)

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory, całe papryczki chili, proszek chili, kmin, szczyptę soli,…

Zobacz

Cari Chay (wegetariańskie curry z tofu)

W rondlu rozgrzać olej, zezłocić drobno posiekane czosnek i szalotkę. Wsypać proszek curry i cukier, smażyć minutkę. Wlać mleczko kokosowe, sok z limetki, sos rybny, dodać posiekaną trawę cytrynową…

Zobacz

Summer Soup (letnia zupa)

Ogórka i pomidory obrać ze skórki, zmiksować z wodą i z cebulą. Przecedzić przez bardzo drobne sitko, zachowując tylko płyn. Dodać sherry, cukier i sól, dobrze schłodzić w lodówce.…

Zobacz

Tom Yam Kung (pikantna zupa z krewetek)

Zagotować wodę lub bulion z drobno posiekaną trawą cytrynową, galanalem i korzeniem kolendry. Dodać krewetki i małe główki pieczarek w całości, a jeśli są duże, przekroić na pół. Gdy…

Zobacz

Zupa kwaśnica

Grzyby namoczyć dużo wcześniej. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby pokroić. Ziemniaki ugotować wcześniej. Do kociołka (garnka) wrzucić kapustę, namoczone grzyby i wędzoną słoninę. Nie trzeba jej kroić, gdyż od niej wymagamy…

Zobacz

Maczanka po krakowsku

Mięso lekko natrzeć czosnkiem, położyć na ruszcie, lekko obsmażyć (można na patelni). Włożyć mięso do brytfanny dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i kilka pieczarek pokrojonych dość grubo. Dodać kminek,…

Zobacz

Kawior żydowski

Rozgrzać tłuszcz (smalec gęsi lub masło), szybko obsmażyć wątróbki (w środku muszą być różowe ale nie krwiste). Nie solić przed smażeniem. Usmażone wątróbki zdjąć z patelni a na tłuszczu, na którym…

Zobacz

Ser zgliwiały

Twaróg zostawić na kilka dni w ciepłym miejscu, aby się zlał w szklistą masę. Czasami przemieszać. Ciągnący się ser roztopić na maśle, dodać kminek, sól i rozmieszać z jajkami. Zagotować. Kroić w plastry po…

Zobacz

Csirke paprikas (paprykarz drobiowy)

Wędzoną słoninę wytopić, skwarki wyłowić a na tłuszczu lekko zeszklić posiekaną cebulę. Zdjąć patelnię z ognia, rozpuścić w tłuszczu paprykę w proszku, znowu wstawić patelnię na ogień. Piersi kurczaka…

Zobacz
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS