en

Badacsonyi csirke (kurczak po badaczońsku)

Składniki

1 kurczak
3 łyżki oleju
3 plastry surowego wędzonego boczku
kilkanaście listków estragonu
2 liście laurowe
1 kieliszek palinki morelowej
200 g boczniaków
1 cebula
300 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz

Sposób przygotowania

Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić ją. Na drugiej patelni rozgrzać olej, zarumienić z obu stron na mocnym ogniu podzielonego na kawałki kurczaka. Obsmażone kawałki kurczaka przełożyć na patelnię z bekonem (oczywiście, bez oleju, na którym się smażyły), dodać palinkę, estragon i liście laurowe, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 min. Dolać wino, dodać oczuszczone i pokrojone grzyby, posolić i popieprzyć, trzymać na dość mocnym ogniu bez przykrycia, aż większość płynu wyparuje. Podawać najlepiej z ryżem.   

Zobacz także

W książce Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS