en

Borsos tokany (tokań pieprzny)

Składniki

800 g wołowiny bez kości
1 duża cebula
2 łyżki smalcu
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
200 ml czerwonego wytrawnego wina
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
 

 

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w paski. Na patelni zezłocić w smalcu drobno posiekaną cebulę, dodać mięso, zarumienić na mocnym ogniu ze wszystkich stron. Wlać wino, dodać zgnieciony czosnek, przyprawić nieco solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. W połowie duszenia dodać pastę pomidorową. Gdy mięso będzie miękkie, zredukować ewentualny nadmiar sosu, doprawić do smaku solą i obficie pieprzem, podawać z ziemniaczanym puree, mamałygą lub kluszeczkami galuszka.

Zobacz także

W książce Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS