en

Caramelised Scallops (karmelizowane przegrzebki)

Składniki

16 przegrzebków (Małży św. Jakuba)
2 łyżki soku z limetki
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
3 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 suszona papryczka chili
2 zielone cebulki dymki
1 pęczek świeżej mięty

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy, wkruszyć chili, wlać sos rybny i sojowy, sok z limetki, wsypać   cukier, smażyć na mocnym ogniu ok. 1 minuty. Dodać przegrzebki. Często mieszając,   smażyć na mocnym ogniu ok. 2 minut. Przekładać na talerze wyłożone posiekaną cebulką i porwaną miętą.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS