en

Cari Chay (wegetariańskie curry z tofu)

Składniki

3 łyżki oleju sojowego lub ryżowego
3 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki proszku curry (łagodnego)
1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego)
1 l mleczka kokosowego
sok z 1 limetki
2 łyżki sosu rybnego
2 łodygi trawy cytrynowej
2 liście limetki kaffir
800 g jędrnego tofu
1 puszka pędów bambusa
1 niewielki bakłażan
1 pęczek natki kolendry

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzać olej, zezłocić drobno posiekane czosnek i szalotkę. Wsypać proszek curry i cukier, smażyć minutkę. Wlać mleczko kokosowe, sok z limetki, sos rybny, dodać posiekaną trawę cytrynową i liście limetki kaffir. Zagotować, zmniejszyć ogień, wrzucić pokrojone w kostkę tofu, przelane wcześniej wrzątkiem pędy bambusa oraz pokrojonego w kawałki bakłażana, przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż bakłażan zmięknie. Przełożyć do miseczek, każdą porcję posypać posiekaną kolendrą, osobno podać ryż.

Zobacz także

W książce Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS