en

Coffee Beef (wołowina duszona z kawą)

Składniki

800 gwołowiny bez kości (udziec)
3 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 ml ciemnego rumu
1 łyżka mąki
4 liście cynamonu (ew. kawałek kory)
1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy
2 łyżeczki melasy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz. W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso, szybko obsmażyć na mocnym ogniu ze wszystkich stron, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek, zmniejszyć ogień i dusić razem kilka minut, wlać rum, podpalić, po chwili wlać do rondla kawę, dodać melasę (lub syrop z cukru trzcinowego), ostry sos, liście lub korę cynamonu, oprószyć mąką, wymieszać, przykryć, dusić na niewielkim ogniu około półtorej godziny, w razie potrzeby podlewając nieco wodą.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS