en

Csirke paprikas (paprykarz drobiowy)

Składniki

* 800 g piersi z kurczaka
* 1 cebula
* 100 g wędzonej słoniny
* 2 słodkie żółte papryki
* 2 pomidory
* 1 łyżka papryki w proszku
* 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka mąki
* sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wędzoną słoninę wytopić, skwarki wyłowić a na tłuszczu lekko zeszklić posiekaną cebulę. Zdjąć patelnię z ognia, rozpuścić w tłuszczu paprykę w proszku, znowu wstawić patelnię na ogień. Piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę i szybko obsmażyć je na ostrym ogniu, uważając, aby papryka nie przypaliła się. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić do kurczaka. Pokroić słodką paprykę, również wrzucić na patelnię. Wszystko posolić, dodać odrobinę wody , przykryć i dusić do miękkości. Powstały sos zagęścić mąką wymieszaną z kwaśną śmietaną. Zagotować. Wyłożyć na talerz, na wierzchu zrobić kleks ze śmietany i posypać czerwoną papryką. Podawać z kluseczkami lub pieczywem.

Zobacz także

W książce Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS