en

Gaeng Ped Moo (czerwone curry z wieprzowiny)

Składniki

125 ml śmietanki kokosowej
1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
350 g polędwiczki wieprzowej
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki sosou rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
cok z 1/2 limetki
5 liści limetki Kaffir
3-4 małe papryczki chili
1 pęczek tajskiej bazylii 

Sposób przygotowania

W garnku zagotować śmietankę kokosową, mieszając, dodać pastę curry, trzymać na małym ogniu i mieszając, rozpuścić ją w śmietance. Wlać mleczko kokosowe, zagotować, dodać pokrojoną w cienkie pasterki wieprzowinę, gotować na małym ogniu około 15 min. Dodać rybny sos, cukier, liście limetki, sok z limetki i całe chili, delikatnie zagotować, zdjąć z ognia, przelać do miseczek, przybrać listkami bazylii. Do curry podać ryż w osobnych miseczkach. 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS