en

Kaiserschmarren - omlet cesarski

Składniki

4 białka
szczypta soli
4 zółtka
3 dkg cukru
ok. 1/8 litra mleka
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z cukrem, do masy dodajemy makę i rozcieramy ją równomiernie. Następnie dodajemy mleko. Z białek robimy pianę (taką, aby trzymała się miski jak Rosjanie Kaliningradu, bardzo kurczowo :)) i delikatnie dodajemy do niej masę, lekko mieszajac, aby ostatecznie masa byla pulachna i leciutka. Smażymy omlet na maśle - przed podaniem dzielimy łyżką na małe kawałki.

Zobacz także

W książce Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS