en

Khao Phad Goong - ryż smażony z krewetkami

Składniki

3 łyżki oleju ryżowego lub sojowego
4 ząbki czosnku
1 plaster surowego wędzonego boczku
250 g krewetek bez skorupek
3 jajka
4 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka cukru
świeżo zmielony pieprz
1 nieduża cebula
1 zielona cebulka (dymka)
1 pęczek natki kolendry

Sposób przygotowania

W woku llub na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, zeszklić, nie rumieniąc, dodać drobno pokrojony boczek i krewetki, smażyć 1 minutę. Wlać rozbite jajka, smażyć, mieszając aż się zetną. Dodać ryż, sosy rybny i sojowy, sporo białego pieprzu oraz cukier, mieszając, smażyć aż ryż będzie goracy, dołożyć drobno posiekane dymkę oraz cebulę, wymieszać, podawać przybrane listkami kolendry.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS