en

Kokoš s umakom od srdela - Kura w sosie z solonymi sardynkami

Składniki

1 kura, najlepiej wolnowybiegowa
1 pęczek jarzyn do rosołu
2 liście laurowe
1 gałązka rozmarynu
8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
1 duża biała cebula
1 pęczek natki pietruszki
6-8 filecików solonych sardynek lub anchois
1 łyżka marynowanych kaparów
1 łyżka octu winnego
sól

Sposób przygotowania

W garnku zagotować wodę z jarzynami rosołowymi, liśćmi laurowymi i rozmarynem, włożyć natartą solą kurę i gotować na małym ogniu ok. 1 1/2 godz., aż kura całkowicie zmięknie, wyjąć ją i pokroić na kawałki, zdejmując skórę. Wymieszać oliwę z octem, drobno posiekanymi kaparami, pietruszką, cebulą i solonymi rybami, jeszcze ciepłą kurę zalać sosem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce, podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS