en

Korhelyleves (zupa na kaca)

Składniki

500 g kiszonej kapusty
500 g surowej wędzonki
250 g paprykowanej kiełbasy
1 łyżka smalcu
1 cebula
1 łyżka ostrej papryki w proszku
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ugotować wędzonkę w wodzie do miękkości, następnie wyjąć i pokroić w kawałki, wywar zachować. Odcisnąć kiszoną kapustę, sok odstawić, a kapustę przesiekać. Kapustę i mięso wrzucić do wywaru i gotować, aż kapusta zmięknie. Na patalnie wrzucić smalec, lekko zezłocić na nim drobno posiekaną cebulę, zdjąć z ognia, wsypać paprykę w proszku, wszystko wymieszać. Dodać mąkę, z powrotem postawić na ogniu, smażyć przez minutę. Zdjąć z ognia i mieszając, wlewać sok z kapusty - gdyby było go zbyt mało, uzupełnić wodą. Przygotowaną w ten sposób płynną zasmażkę wlać do gorącej zupy, wrzucić pokrojoną w plastry kiełbasę, gotować na małym oniu kolejne 10 minut. Na samym końcu dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, zagotować. Podawać, ozdabiając każdą porcję kleksem śmietany posypanej papryką w proszku.  

Zobacz także

W książce Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS