en

Lecso (leczo)

Składniki

4 duże cebule
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 kg żółtej papryki
2 ostre zielone lub czerwone papryki
1 kg dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
sól

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę oraz sparzone, obrane ze skórki pomidory, drobno posiekany czosnek, nieco posolić. Dusić do miękkości, najpierw pod pokrywką, pod koniec odkryte, by odparować nieco ewentualny nadmiar sosu. Uważać, żeby nie rozgotować papryki na miazgę, Podawać na ciepło z ryżem albo jajkami, które wbija się do leczokilka minut przed końcem gotowania. Doskonałe również na zimno.  

Zobacz także

W książce Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS