en

Maczanka po krakowsku

Składniki

* 1 ząbek czosnku
* 2 średnie cebule
* łyżka smalcu lub oleju
* łyżka kminku
* łyżeczka słodkiej papryki w proszku
* ew. 4 pieczarki
* ćwiartka czerwonego, wytrawnego wina
* sól
* pieprz
* po 1 kajzerce na plaster mięsa
* 1 kg karkówki lub schabu

Sposób przygotowania

Mięso lekko natrzeć czosnkiem, położyć na ruszcie, lekko obsmażyć (można na patelni). Włożyć mięso do brytfanny dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i kilka pieczarek pokrojonych dość grubo. Dodać kminek, słodką paprykę w proszku, wytrawne, czerwone wino. Posolić, popieprzyć. Włożyć do pieca (180 – 200st) na minimum 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć, pokroić w dość grube plastry. Położyć plaster na przeciętą na pół kajzerkę, polać sosem. Ułożyć na talerzu, przyozdobić pokrojoną w cienkie słupki szynką, żółtym serem oraz pietruszką. Lekko przykryć drugą połową kajzerki.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS