en

Mejillones Con Vino Blanco (mule w białym winie)

Składniki

2 kg muli
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 średnia cebula
3 duże, dojrzałe pomidory
5 ząbków czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
500 ml białego wina
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
 

Sposób przygotowania

W dużym garnku o grubym dnienlekko rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekane cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w małą kosteczkę paprykę, dusić razem ok. 1 minuty. Wsypać dokładnie wyszorowane i wypłukane mule, odrzucając te, które są otwarte. Dodać obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kosteczkę pomidory, wlać wino, zagotować, przykryć garnek, gotować ok. 5 minut, aż mule się otworzą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać posiekaną natkę pietruszki, wstrząsnąć kilkakrotnie garnkiem. Podawać z białym pieczywem, odrzucając te mule, które po ugotowaniu pozostały zamknięte. 

 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS