en

Mondongo con Garbanzo (flaczki z ciecierzycą)

Składniki

500 gwcześniej oczyszczonych i wstępnie ugotowanych flaczków cielęcych lub wołowych
2 łyzki oleju ryżowego lub oliwy
100 g surowego wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2-3 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
100 g ugotowanej ciecierzycy (wraz z wodą, w której się gotowała)
2 liście laurowe
1 duży słodki ziemniak (batat)
1 pęczek natki kolendry
gałązka świeżego lub szczypta suszonego tymianku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w małą kostkę boczek, mieszając, smażyć chwilę, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dołożyć drobno posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę marchew, zmniejszyć ogień, dusić około 2 minut. Dodać pastę pomidorową, pokrojone w paski flaki, zagotować, włożyć liście laurowe, tymianek oraz ciecierzycę wraz z wodą, gotować na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewając wody. Na kwadrans przed końcem dodać obranego i pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka, wsypać słodką paprykę, na wydaniu doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać całość posiekaną natką kolendry.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS