en

Pisztrang tokaji borban (pstrąg w tokaju)

Składniki

800 g filetów z pstrąga
2 łyżki masła
200 ml słodkiego tokajuszamorodni
kilkanaście listków świeżego estragonu
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo zmielony biały pieprz

Sposób przygotowania

Filety z pstrąga oprószyć solą i białym pieprzem, na patelni rozgrzać łyżkę masła, krótko obsmażyć rybę z obu stron, zdjąć z patelni, włożyć do ciepłego piekarnika. Na patelnię, na której smażyła się ryba, wlaćwino, dodać posiekany estragon, trzymać na mocnym ogniu, aż blisko 3/4 płynu odparuje. Dodać resztę masła i sok z cytryny, energicznie ubijając drewnianą łyżką, zagotować, zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i białym pieprzem, wlać sos na talerz, na to kłaść wyjęte z piekarnika filety.

Zobacz także

W książce Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS