en

Potato Curry (curry z ziemniaków)

Składniki

2 łyżki oleju słonecznikowego
1 duża cebula
2 duże dojrzałe pomidory
8 małych czerwonych papryczek chili
½ łyżeczki proszku chili
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
500 g ziemniaków
1 pęczek natki kolendry
sól

Sposób przygotowania

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory, całe papryczki chili, proszek chili, kmin, szczyptę soli, wymieszać, wlać około 125 ml wody i gotować, znowu mieszając, aż większość płynu wyparuje. Włożyć obrane, wypłukane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, dolać znowu 125 ml wody, wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną, lecz tak aby się nie rozpadły. Zdjąć pokrywkę i trzymać na ogniu, aż olej zacznie się oddzielać od sosu. Posypać natką kolendry, podawać. Idealnym dodatkiem jest czatnej z mango.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS