en

Szegediner - gulasz segedyński

Składniki

80 dag mięsa wieprzowego bez kości (łopatki)
3 cebule
2 łyżki smalcu lub oleju
1 kg kiszonej kapusty
1 l rosołu wołowego (2 kostki) lub wody
1 łyżka mielonej czerwonej papryki (słodkiej)
2 łyżeczki kminku
1 ząbek czosnku
200 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju lub smalcu. Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, lekko posolić, dodać kminek, zgnieciony czosnek, pieprz i dużo czerwonej papryki w proszku. Wymieszać, podlać wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 minut. Dodać rosół w proszku, jeszcze podlać wodą. Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna można ją trochę opłukać wodą lub dodać trochę cukru). Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu od 1 do 1,5 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą. Gdy kapusta jest miękka, wyłożyć gulasz na głęboki talerz, polać śmietaną i posypać czerwoną papryką.

Zobacz także

W książce Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS