en

Tom Yam Kung (pikantna zupa z krewetek)

Składniki

4 duże krewetki (najlepiej Black Tiger Shrimps)
100 g pieczarek (same kapelusze, najlepiej niewielkie)
1 łodyga trawy cytrynowej
4 plasterki galangalu (lub ostatecznie imbiru)
1 łodyga kolendry, razem z korzonkiem
3 listki limetki kaffir
700 ml wody lub bulionu jarzynowego
10 drobno posiekanych małych papryczek chili
5 łyżek sosu rybnego
5 łyżek soku z limetki

Sposób przygotowania

Zagotować wodę lub bulion z drobno posiekaną trawą cytrynową, galanalem i korzeniem kolendry. Dodać krewetki i małe główki pieczarek w całości, a jeśli są duże, przekroić na pół. Gdy płyn ponownie zawrze, dodać listki limetki i chili, gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sosem rybnym i sokiem z limetki. Nałożyć do miseczek i posypać listkami kolendry, podawać.

Zobacz także

W książce Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS