en
Wstecz
Przepisy
Filipino chicken afritada

Filipino chicken afritada

Kurczaka podzielić na części, zamarynować w soli i pieprzu. Na rozgrzanym oleju obsmażyć…

Zobacz
Barania smażenina w lawaszu

Barania smażenina w lawaszu

Na mocno rozgrzanym oleju zrumienić pokrojoną w paski baraninę, dodać pokrojoną w półplasterki…

Zobacz
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Żeberka ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wyjąć z wywaru, obrać z mięsa, odłożyć. Czosnek…

Zobacz
Dynia panierowana w sosie pomidorowym

Dynia panierowana w sosie pomidorowym

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać…

Zobacz
Małże po odesku

Małże po odesku

Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, mieszankę przypraw, wlać białe wino,…

Zobacz
Bliny ziemniaczane

Bliny ziemniaczane

Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać drobno startą cebulę, jajko, mąkę, posolić. Dokładnie…

Zobacz
Riesling Supe Zupa rieslingowa

Riesling Supe Zupa rieslingowa

Na patelni rozgrzać masło, bułki pokroić w kostkę, zrumienić na złoto. Dodać szynkę,…

Zobacz
Knedle grysikowe w sosie szparagowym

Knedle grysikowe w sosie szparagowym

Do gotującego mleka, dodać łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej, wsypać…

Zobacz
Risotto ze szparagami, truskawkami i białym winem

Risotto ze szparagami, truskawkami i białym…

Szparagi obrać, odłożyć główki, z obierek ugotować wywar. Na…

Zobacz
Knedle bułczane z wędzonym boczkiem i kurkami

Knedle bułczane z wędzonym boczkiem i kurkami

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone…

Zobacz
Szaszłyk z wątróbki i serbska sałatka

Szaszłyk z wątróbki i serbska sałatka

Papryki, cebulę, pomidory, ogórka posiekać w drobną kostkę, doprawić…

Zobacz
Pstrąg i sałatka z grochu

Pstrąg i sałatka z grochu

Groch zalać wodą, moczyć ok.  12 h. Odlać wodę, zalać nowa wodą i gotować do miękkości.…

Zobacz
Punjena pljeskavica - nadziewana pleskawica

Punjena pljeskavica - nadziewana pleskawica

Wołowinę zmielić, posolić, popieprzyć, dodać 2-3 łyżki wody, wymieszać…

Zobacz
Tarhana čorba

Tarhana čorba

W garnku ugotować bulion z cielęciny. Przecedzić, ugotowane mięso pokroić w drobna kostkę, odłożyć. Na…

Zobacz
Ražnjiči Szaszłyki drobiowe

Ražnjiči Szaszłyki drobiowe

Mięso oczyścić, pokroić w długie paski, posolić, popieprzyć. Z boczku odciąć skórę.…

Zobacz
Involtini di pesce spada Roladki z miecznika

Involtini di pesce spada Roladki z miecznika

Wyciąć z filetów skórę ryby, posolić. Do miski włożyć…

Zobacz
Buccatini con broccoli alla siciliana Makaron z kalafiorem po sycylijsku

Buccatini con broccoli alla siciliana Makaron…

W garnku ugotować różyczki kalafiora,…

Zobacz
Coniglio agrodolce Królik na słodko-kwaśno

Coniglio agrodolce Królik na słodko-kwaśno

W rondelku rozgrzać oliwę, przesmażyć w niej ząbek czosnku, gdy odda smak…

Zobacz
Karczochy smażone w cieście

Karczochy smażone w cieście

Karczochy umyć, odciąć łodygę, pozbawić zewnętrznych liści, przeciąć na pół ścinającą…

Zobacz
Sałatka Liptowska z oscypkiem i korbaczikiem

Sałatka Liptowska z oscypkiem i korbaczikiem

W misce połączyć musztardę, miód, sok z cytryny, dolewać olej,…

Zobacz
Kapustová Polievka Kapuśniak

Kapustová Polievka Kapuśniak

Wędzoną golonkę gotować ok. 1,5 h dodając do wywaru liście laurowe i ziele angielskie.…

Zobacz
Olla gitana con chorrizitos picantes Garnek cygański z pikantnymi kiełbaskami

Olla gitana con chorrizitos picantes Garnek cygański…

Ciecierzycę i fasolę moczyć przez noc.…

Zobacz
Solo millo de cerdo Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z sałatą

Solo millo de cerdo Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej…

Oczyszczone z błon mięso pokroić w dużą kostkę, wymieszać…

Zobacz
Pez espada a la naranja Miecznik w sosie pomarańczowym

Pez espada a la naranja Miecznik w sosie…

Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć miecznika na mocnym ogniu…

Zobacz
Tortilla del Sacromonte

Tortilla del Sacromonte

Kości szpikowe ugotować lub upiec. Wyjąć szpik, posiekać. Jądra oczyścić z błon, opanierować…

Zobacz
Zupa-krem z kalafiorów po bremeńsku

Zupa-krem z kalafiorów po bremeńsku

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Mniejszą ich…

Zobacz
Hamburskie filety z dorsza w sosie curry

Hamburskie filety z dorsza w sosie curry

Ziemniaki obrać, posolić, ugotować do miękkości. Na parze ugotować filety…

Zobacz
Omlet z ziemniakami i piklingiem z sałatką z porów

Omlet z ziemniakami i piklingiem z sałatką z…

Ziemniaki ugotować w mundurkach, na pół twardo, obrać i…

Zobacz
Frykadelki w sosie kaparowym z ziemniaczanym purée

Frykadelki w sosie kaparowym z ziemniaczanym…

Mielone mięso wymieszać z metką wędzoną i cebulową, dodać jajko.…

Zobacz
Ajo blanco Chłodnik z migdałów

Ajo blanco Chłodnik z migdałów

Do pojemnika włożyć migdały, czosnek. Bułkę pozbawić skórki, ośródkę…

Zobacz
Conejo en salsa de almendras Królik w sosie z migdałami

Conejo en salsa de almendras Królik w sosie z…

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać migdały, obrane ząbki…

Zobacz
Solomillo de cerdo a la Sevillana Polędwiczka wieprzowa na sposób sewilski

Solomillo de cerdo a la Sevillana Polędwiczka…

Z polędwiczki wyciąć środkową część, oczyścić…

Zobacz
Caldo de perro Zupa rybna z pomarańczami

Caldo de perro Zupa rybna z pomarańczami

Do garnka z gotującą się wodą włożyć połówki obranej cebuli, pomidorów,…

Zobacz
Pez espada a la malageña Miecznik po malageńsku

Pez espada a la malageña Miecznik po…

Cebulę posiekać w półplasterki, pomidory wyfiletować, pokroić…

Zobacz
Risotto z groszkiem i jagnięciną

Risotto z groszkiem i jagnięciną

Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej drobno posiekaną jagnięcinę. Dodać…

Zobacz
Ośmiornica na czerwono

Ośmiornica na czerwono

Do garnka na  rozgrzaną oliwę, włożyć całą ośmiornicę, dusić tak długo aż puści swój…

Zobacz
Maništra od mladego boba i lignja - Makaron po dalmatyńsku w sosie z młodym bobem i kalmarami

Maništra od mladego boba i lignja - Makaron po…

Na patelni rozgrzać…

Zobacz
Harcsapaprikás túróscuszával - Paprykarz z suma z łazankami z serem

Harcsapaprikás túróscuszával - Paprykarz z suma…

Na smalcu zeszklić posiekaną w kostkę cebulę,…

Zobacz
Rác ponty - Karp po serbsku

Rác ponty - Karp po serbsku

W filetach z karpia zrobić nacięcia, które naszpikować paseczkami słoniny. Naczynie…

Zobacz
Pörkölt wieprzowy - Perkelt wieprzowy

Pörkölt wieprzowy - Perkelt wieprzowy

Na smalcu lekko zrumienić posiekaną cebulę. Zdjąć patelnię z ognia. Wsypać paprykę…

Zobacz
Enchilado de camarones - krewetki po kubańsku

Enchilado de camarones - krewetki po kubańsku

W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę,…

Zobacz
Chilindron de carnero serrano a la cubana - górska jagnięcina po kubańsku

Chilindron de carnero serrano a la cubana - górska…

W rondlu rozgrzać połowę oleju, dodać pokrojone…

Zobacz
Filete de pescado Conciller - Filety rybne po kanclersku

Filete de pescado Conciller - Filety rybne po…

Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć oregano, pieprzem…

Zobacz
Arroz congri - Ryż  z czarną fasolą

Arroz congri - Ryż z czarną fasolą

Fasolę ugotować do miękkości, soląc pod koniec, odcedzić, zachować wodę spod gotowania.…

Zobacz
A rozz con pollo a la Cubana - Ryż  z kurczakiem po kubańsku

A rozz con pollo a la Cubana - Ryż z kurczakiem…

W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną…

Zobacz
Czarne spaghetti z bottargą

Czarne spaghetti z bottargą

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek, lekko zrumienić, dodać przekrojone…

Zobacz
Pane Frattau

Pane Frattau

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dołożyć posiekany czosnek i pokruszone…

Zobacz
Tonno a la catalana Tuńczyk po Katalońsku

Tonno a la catalana Tuńczyk po Katalońsku

Na patelni rozgrzać większość oliwy i udusić na niej pokrojoną w półplasterki…

Zobacz
Makaron malloreddus z ragout wieprzowo-cielęcym

Makaron malloreddus z ragout…

W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, przelać zimną wodą, odstawić. Na…

Zobacz
Sałatka z dzikiego ryżu

Sałatka z dzikiego ryżu

Ryż zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić. Kolbę kukurydzy oczyścić, pokroić…

Zobacz
Smażone przegrzebki

Smażone przegrzebki

Oczyszczone przegrzebki włożyć na rozgrzane masło, smażyć na mocnym ogniu po ok. 1 min. z każdej…

Zobacz
Ceviche z soli i przegrzebków

Ceviche z soli i przegrzebków

Oczyszczone przegrzebki i pokrojoną w kostkę rybę zamarynować w świeżo wyciśniętym soku…

Zobacz
Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina

Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego…

Chleb namoczyć w mleku. Po odciśnięciu wraz z częścią żurawiny,…

Zobacz
Sałatka z karmelizowanych w syropie gruszek z serem pleśniowym

Sałatka z karmelizowanych w syropie gruszek z…

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i…

Zobacz
Pierś z kaczki w pomarańczach

Pierś z kaczki w pomarańczach

Skórę na piersi kaczej naciąć w kratkę ostrym nożem. Posolić z obu stron. Obsmażyć…

Zobacz
Kiełbaski aromatyzowane syropem klonowym z purée jabłkowo-ziemniaczanym

Kiełbaski aromatyzowane syropem klonowym z purée…

Jabłka i ziemniaki obrać, pokroić na kawałki,…

Zobacz
Ołomunieckie twarożki w cieście piwnym

Ołomunieckie twarożki w cieście piwnym

6-8 ołomunieckich twarożków 100 g mąki pszennej 1 jajko sól 150…

Zobacz
Morawska zupa fasolowa

Morawska zupa fasolowa

Fasolę wypłukać, zalać wodą i zagotować. Nie wylewać wody spod gotowania fasoli. W garnku ugotować…

Zobacz
Bramborak z suchego chleba - Placki z suchego chleba

Bramborak z suchego chleba - Placki z suchego…

Chleb pokroić w kromki, włożyć do miski i zalać wodą. Gdy wchłonie…

Zobacz
Medaliony cielęce w sosie sardelowym

Medaliony cielęce w sosie sardelowym

Medaliony posolić, popieprzyć i opanierować w mące. Na patelni rozgrzać masło…

Zobacz
Krewetki w sosie słodko-pikantno-kwaśnym

Krewetki w sosie słodko-pikantno-kwaśnym

Szalotki oraz imbir obrać, razem z papryczkami chilli utrzeć na gładką masę…

Zobacz
Curry z zielonych bananów

Curry z zielonych bananów

Banany obrać ze skórki, pokroić na plastry. W moździerzu utrzeć na gładką masę …

Zobacz
Sour fish curry Kwaśne curry rybne

Sour fish curry Kwaśne curry rybne

W moździerzu utrzeć na pastę kurkumę, szalotki, pastę krewetkową, chilli i czosnek.…

Zobacz
Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Papryczki oczyścić z pestek, pokroić w małe kawałki. Pastę krewetkową rozgrzać na patelni…

Zobacz
Malajskie curry z baraniny

Malajskie curry z baraniny

W moździerzu  utrzeć obrane czosnek, szalotkę, imbir i chilli na gładką masę. Masalę…

Zobacz
Wołowina po chińsku w sosie ostrygowym

Wołowina po chińsku w sosie ostrygowym

Stek wołowy pokroić w cieniutkie plasterki. Zamarynować mięso w sosie sojowym,…

Zobacz
Spagetti Marinara

Spagetti Marinara

W rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekane cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodać posiekaną…

Zobacz
Penne z sosem z królika

Penne z sosem z królika

W osolonym wrzątku ugotować makaron al dente, odcedzić i pozostawić w garnku polany oliwą…

Zobacz
Tuńczyk w sosie pomidorowym z kaparami

Tuńczyk w sosie pomidorowym z kaparami

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną w półplasterki cebulę. Czosnek…

Zobacz
Pulpo con mojo de aguacate Ośmiornica w sosie z awokado

Pulpo con mojo de aguacate Ośmiornica w sosie…

Oczyszczoną ośmiornicę włożyć do nagrzanego rondla. Poczekać…

Zobacz
Caldo de papas zupa ziemniaczana z jajkiem

Caldo de papas zupa ziemniaczana z jajkiem

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się wodę.…

Zobacz
Gambas al ajillo Krewetki w czosnku

Gambas al ajillo Krewetki w czosnku

Krewetki pozbawić skorupek, pozbawić czarnej żyłki (przewód pokarmowy).…

Zobacz
Pimentos de padrón Papryczki smażone na oliwie z solą morską

Pimentos de padrón Papryczki smażone na oliwie…

Papryczki umyć i dobrze wysuszyć. Na patelni rozgrzać…

Zobacz
Mojo de cilantro z gotowanymi sercówkami i filetem ze strzępiela

Mojo de cilantro z gotowanymi sercówkami i filetem…

W garnku zagotować wodę, dodać pokrojoną w półplasterki…

Zobacz
Bawarska zupa piwna z grzankami na maśle

Bawarska zupa piwna z grzankami na maśle

Kromki chleba przekroić na pół, zalać piwem. Na patelni rozgrzać masło…

Zobacz
Leberkäse ze smażonymi ziemniakami i białą kapustą w zalewie octowej

Leberkäse ze smażonymi ziemniakami i białą kapustą…

Ziemniaki umyć, posolić i ugotować w mundurkach.…

Zobacz
Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Do garnka wlać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać posiekane w kostkę pietruszkę,…

Zobacz
Kluseczki ziemniaczane - ritterzipfel

Kluseczki ziemniaczane - ritterzipfel

Ziemniaki obrać, zalać gorącą wodą, posolić i ugotować. Zgnieść na gładkie puree.…

Zobacz
Zupa rybna

Zupa rybna

Do garnka włożyć głowę ryby, zalać wodą, posolić i zagotować. Odszumować. Dodać marchewki, brukiew, liście…

Zobacz
Baranie żebarka wędzone i suszone z ziemniakami i purée z brukwi

Baranie żebarka wędzone i suszone z ziemniakami…

Ugotować żeberka na parze aż zmiękną. Brukiew obrać,…

Zobacz
Łosoś wg. przepisu Kaisera w czerwonym winie

Łosoś wg. przepisu Kaisera w czerwonym winie

Na patelnię wlać wino, położyć łososia skórą do góry, gotować…

Zobacz
Langustynki z czosnkiem niedźwiedzim

Langustynki z czosnkiem niedźwiedzim

Langustynki przeciąć wzdłuż na pół, oczyścić, wyjmując przewód…

Zobacz
Mięso renifera w sosie demi-glace

Mięso renifera w sosie demi-glace

Kości zalać wodą, zagotować, odszumować, posolić, dodać obrane i oczyszczone jarzyny,…

Zobacz
Bourdetto

Bourdetto

Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, umyć i osuszyć. Nasolić i pokroić w duże kawałki. W dużym garnku…

Zobacz
Sofrito - wołowina w sosie czosnkowym

Sofrito - wołowina w sosie czosnkowym

Mąkę posolić i popieprzyć. Opanierować plastry mięsa, nadmiar maki strzepnąć.…

Zobacz
Kolokito keftedes - sznycelki z cukinii

Kolokito keftedes - sznycelki z cukinii

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mocno posolić i odstawić aż puści…

Zobacz
Bissara - danie z młodym bobem

Bissara - danie z młodym bobem

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, wymieszać, zeszklić.…

Zobacz
Fritaja od hobotnice - fritata z suszoną ośmiornicą

Fritaja od hobotnice - fritata z suszoną…

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej pokrojoną w cieniutkie…

Zobacz
Zitounia - jagnięcina w sosie z oliwkami

Zitounia - jagnięcina w sosie z oliwkami

Na rozgrzaną w rondlu oliwę dodać pokrojną w drobną kostkę jagnięcinę oraz…

Zobacz
Srdele na saor - sardynki marynowane

Srdele na saor - sardynki marynowane

Oczyszczone sardynki opanierować w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć…

Zobacz
Chorba aux poissons - szorba rybna

Chorba aux poissons - szorba rybna

W rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Fenkuł…

Zobacz
Kotleciki jagnięce w sosie szałwiowym

Kotleciki jagnięce w sosie szałwiowym

Na patelni rozgrzać oliwę, obsamażyć z obu stron posolone kotleciki jagnięce.…

Zobacz
Kurczak po berberyjsku

Kurczak po berberyjsku

Podzielić kurczaka na części i zamarynować w harissie. Na patelni rozgrzać oliwę i na ostrym…

Zobacz
Naleśniki panierowane po braszowsku

Naleśniki panierowane po braszowsku

Naleśniki: W misce wymieszać dokładnie makę, roztrzepane jajko, olej, sól…

Zobacz
Caldeira rybna

Caldeira rybna

W rondlu na oliwie zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać pokrojone w kostkę pomidory…

Zobacz
Lamb vindaloo - jagnięcina w sosie octowo-czosnkowym

Lamb vindaloo - jagnięcina w sosie…

Imbir obrać i utrzeć do moździerza, dodać ziarna goździków, kurkumę,…

Zobacz
Ośmiornica w stylu swahili

Ośmiornica w stylu swahili

Na patelni rozgrzać olej, dodać kmin w ziarnach, anyż, cynamon, kardamon, chwilę prażyć,…

Zobacz
Tocana

Tocana

Wieprzowinę natrzeć suszonym estragonem i zostawić w lodówce na ok. 2 godz. Następnie pokroić…

Zobacz
Szekely kaposzta - kapusta po szeklersku

Szekely kaposzta - kapusta po szeklersku

Słoninę pokroić w kostkę, włożyć do garnka, gdy się wytopi dadać posiekaną…

Zobacz
Kedgerre

Kedgerre

W rondlu zagotować wodę, wsadzić do niej  cały kawałek łososia , gotować ok. 5 min. na niewielkim…

Zobacz
Rodejas de atun con mojo verde - tuńczyk z rusztu z zielonym sosem

Rodejas de atun con mojo verde - tuńczyk z rusztu…

Posolone morską solą steki upiec z obu stron na…

Zobacz
Caldo de pescado - zupa rybna

Caldo de pescado - zupa rybna

Filety z ryby opanierować w mące posolonej grubą morską solą i usmażyć na oliwie.Gotowe…

Zobacz
Papas arrugadas con mojo rojo - ziemniaczki w łupinach gotowane w soli z czerwonym sosem paprykowym

Papas arrugadas con mojo rojo - ziemniaczki w…

Umyte ziemniaki…

Zobacz
Oummok houria - pikantana przystawka z marchwi

Oummok houria - pikantana przystawka z…

W rondlu gotować  marchew ok 8-10 min. Dobrze ją osączyć, zachowując…

Zobacz
Dattes farcies - nadziewane daktyle

Dattes farcies - nadziewane daktyle

Cukier i migdały rozetrzeć najlepiej w makutrze. Dodać barwnik i wodę różaną,…

Zobacz
Picado

Picado

Na łyżce oliwy zrumienić boczek.Wyjąć go z garnka łyżką cedzakową, wlać odrobinę madery by od dna oderwały…

Zobacz
Peixe espada de vinhalhos - pałasz octowo- czosnkowy

Peixe espada de vinhalhos - pałasz octowo-…

Pokrojoną w kawałki rybę zamarynować z solą, pieprzem, rozgniecionymi…

Zobacz
Risotto al barolo con tartuffi - risotto z winem barolo i truflami

Risotto al barolo con tartuffi - risotto z winem…

Połowę masła roztopić w dużej patelni, dodać cebulę…

Zobacz
Bagna caoda - gorący sos z oliwy i sardeli

Bagna caoda - gorący sos z oliwy i sardeli

W rondelku podgrzac oliwę, dodać czosnek,saredele i masło. Gotować ok 30…

Zobacz
Vitello Tonnato - cielęcina w sosie z tuńczyka

Vitello Tonnato - cielęcina w sosie z…

W rondlu mocno obsmażyć mięso na niewielkiej ilości oliwy.Posolić i…

Zobacz
Papardelle z grzybami w sosie barbaresco

Papardelle z grzybami w sosie barbaresco

Pieczywo pokroić na grzanki, zrumienić w dwóch łyżkach masła, odstawić. Na…

Zobacz
Salsa piemontese di nociole - piemoncki sos z orzechów laskowych

Salsa piemontese di nociole - piemoncki sos z…

Obrane ze skórki orzechy laskowe uprażyć na suchej…

Zobacz
Barwena w sosie marokańskim z krewetkami

Barwena w sosie marokańskim z krewetkami

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w półplasteki, zeszklić ją, dołożyć…

Zobacz
Jawajskie curry rybne z dorszem i krewetkami

Jawajskie curry rybne z dorszem i krewetkami

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dadać posiekaną drobno szalotkę.Obrany…

Zobacz
Mule w piwie z warzywami po holendersku

Mule w piwie z warzywami po holendersku

Do dużego garnka wlać piwo, dodać liść laurowy, zagotować, dołożyć drobno…

Zobacz
Sałatka z piersią kurczaka a la plancha, ze smażonymi batatami i kiełkami, w sosie  vinegrette

Sałatka z piersią kurczaka a la plancha, ze smażonymi…

 W misce zamarynować…

Zobacz
Tropikalne fish&chips w stylu zanzibarskim

Tropikalne fish&chips w stylu zanzibarskim

Filety pokroić na duże kawałki, posolić i skropić sokiem z limonek. Do…

Zobacz
Badische Schupfnudeln - kluseczki ziemniaczane z sosem ze szparagów

Badische Schupfnudeln - kluseczki ziemniaczane…

Ciasto:Do puree ziemniaczanego dodać makę, …

Zobacz
Steak Americaine - tatar z polędwicy wołowej

Steak Americaine - tatar z polędwicy wołowej

Mięso zemleć, a jeszcze lepiej posiekać. Korniszony, kapary i szalotki…

Zobacz
Cielęcina w białym winie z pieczarkami

Cielęcina w białym winie z pieczarkami

Obrane jarzyny zalać 1 l wody, osoliwszy gotować ok. 30 min. Jarzyny wyjąć,…

Zobacz
Ziemniaki ze szpekiem i kurkami w białym winie

Ziemniaki ze szpekiem i kurkami w białym…

Pokrojony w kostkę szpek podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz,…

Zobacz
Curry z tuńczyka w mleczku kokosowym

Curry z tuńczyka w mleczku kokosowym

W rondlu lub woku rozgrzać olej kokosowy i dodać połamany cynamon i goździki,…

Zobacz
Wegetariańskie curry z okrą

Wegetariańskie curry z okrą

W rondlu lub woku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokruszony cynamon i kilka goździków,…

Zobacz
Zupa curry

Zupa curry

Mączkę besan wymieszać w proporcji 1 do 1 z wodą i szczyptą soli do uzyskania jednolitej konsystencji.…

Zobacz
Knedle ze szpekiem i kiszoną kapustą

Knedle ze szpekiem i kiszoną kapustą

Kapusta:W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić,…

Zobacz
Keralskie rybne curry

Keralskie rybne curry

W moździerzu zgnieść razem czosnek z imbirem i ziarnami kolendry na jednolita masę, podlewając…

Zobacz
Curry jarzynowe

Curry jarzynowe

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować na półtwardo, odcedzić. W rondlu lub woku rozgrzać…

Zobacz
Finkenwerder scholle - flądra z Finkenwerder

Finkenwerder scholle - flądra z Finkenwerder

Rybę skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na…

Zobacz
Zupa krem z kaszy jęczmiennej doprawiana śmietaną i irlandzką whiskey

Zupa krem z kaszy jęczmiennej doprawiana śmietaną…

W garnku rozgrzać olej, dodać bekon, smażyć…

Zobacz
Kartoffelsuppe mit Krachele - zupa ziemniaczana z grzankami z pasztetówką

Kartoffelsuppe mit Krachele - zupa ziemniaczana…

W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną…

Zobacz
Sandacz w Rieslingu z groszkiem cukrowym w pomidorach i śmietanie

Sandacz w Rieslingu z groszkiem cukrowym w pomidorach…

Oprószone solą i pieprzem filety z ryby usmażyć…

Zobacz
Hamburski Labskaus

Hamburski Labskaus

Zapeklowane mięso ugotować do miękkości i odstawić na chwilę. W osobnym garnku ugotować ziemniaki.…

Zobacz
Bauernfrühstück - chłopskie śniadanie

Bauernfrühstück - chłopskie śniadanie

Ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać…

Zobacz
Almkäsesuppe - zupa serowa

Almkäsesuppe - zupa serowa

W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Wlać bulion i białe…

Zobacz
Zupa porowa z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi

Zupa porowa z owsianką i kiełbaskami…

W garnku zagotować bulion z mlekiem, wsypać owsiankę i trzymać na…

Zobacz
Kebab armeński

Kebab armeński

Mięso zamrozić. Rozmrożone pokroić w kawałki, następnie zemleć razem z cebulą przez grube sitko. Dodać…

Zobacz
Kotlety wieprzowe w piwie z jabłkiem

Kotlety wieprzowe w piwie z jabłkiem

Boczek zrumienić na patelni. Ściągnąć i odstawić. Na wytopionym tłuszczu obrumienić…

Zobacz
Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla

Pokrojone w kostkę mięso marynować w piwie przez minimu 1 godz.. Cebulę pokroić w łódki,…

Zobacz
Spargel holsteiner meer - Szparagi po holsztyńsku

Spargel holsteiner meer - Szparagi po…

Ziemniaki ugotować. Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem…

Zobacz
Süss-saure kartoffeln - ziemniaki słodko – kwaśne

Süss-saure kartoffeln - ziemniaki słodko –…

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Na maśle zeszklić poszatkowaną…

Zobacz
Soczewica duszona w przyprawach

Soczewica duszona w przyprawach

Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy będzie prawie miękka, dołożyć pokrojoną…

Zobacz
Pstrąg z pomidorami i papryką w białym winie

Pstrąg z pomidorami i papryką w białym winie

Filety doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w…

Zobacz
Polneta piperka - papryka faszerowana

Polneta piperka - papryka faszerowana

Ser rozdrobnić i wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Z papryki odciąć…

Zobacz
Tavcze - gravcze

Tavcze - gravcze

Fasolę namoczyć przez noc, odlać wodę, ponownie zalać wodą, zagotować, jeszcze raz odlać wodę, zalać…

Zobacz
Smażona papryka w sosie pomidorowym

Smażona papryka w sosie pomidorowym

Na patelni rozgrzać olej. Paprykę smażyć w całości z ogonkami i gniazdami nasiennymi.…

Zobacz
Gulasz winiarzy

Gulasz winiarzy

W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić ją, dodając pod koniec posiekany…

Zobacz
Cesarskie sznycle

Cesarskie sznycle

Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem, panierować mąką z jednej strony i smażyć na rozgrzanym klarowanym…

Zobacz
SZKETO - potrawka z jagnięciny

SZKETO - potrawka z jagnięciny

Cebulę i marchewkę zetrzeć na grubej tarce i poddusić na oleju. Dodać mięso pokrojone…

Zobacz
Ceviche

Ceviche

Rybę pokroić w kostkę, zamarynować sokiem z limonek. Dodać pokrojoną w półksiężyce cebulę. Papryczkę…

Zobacz
Swahili seafood masala

Swahili seafood masala

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, zeszklić ją, dodać ziarna…

Zobacz
Stek po gaelicku

Stek po gaelicku

Na patelni rozgrzać olej z masłem. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i dusić na niewielkim ogniu,…

Zobacz
Kiełbaski w sosie piwnym i colcannon

Kiełbaski w sosie piwnym i colcannon

Zacząć od przygotowania sosu: w rondlu z masła i mąki zrobić ciemną zasmażkę,…

Zobacz
Kotlety wieprzowe z jabłkami w sosie z cydru i musztardy gruboziarnistej

Kotlety wieprzowe z jabłkami w sosie z cydru i…

Kotlety oprószyć solą i pieprzem, na patelni…

Zobacz
Käse Spätzle - serowe szpecle

Käse Spätzle - serowe szpecle

Z mąki, jajka, wody i soli wyrobić dość twarde ciasto, twardsze niż na nasze kluski…

Zobacz

Lorco de papa - ekwadorska zupa ziemniaczana

W garnku dusić cebulę, dodać część obranych ziemniaków, zalać wodą i gotować aż wszystko się rozpadnie. Dodać czerwony barwnik z nasion roślin oraz resztę ziemniaków, wraz z wodą,…

Zobacz
Ryba w sosie cydrowym

Ryba w sosie cydrowym

Do rondla wlać większość cydru, zostawiając trochę. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną…

Zobacz
Jajka z pikantną kiełbasą

Jajka z pikantną kiełbasą

W dużej misce ubić jajka z harrisą, kminem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i…

Zobacz
Caşcaval pane - ser panierowany z sosem pikantnym

Caşcaval pane - ser panierowany z sosem…

Ser pokrajać na kawałki grubości palca. Jajko roztrzepać w misce.…

Zobacz
Jagnięcina z daktylami

Jagnięcina z daktylami

Do rozgrzanego w rondlu masła wrzucić pokrojone w niewielką kostkę mięso, poszatkowaną cebulę…

Zobacz
Krewetki w sosie pomidorowym

Krewetki w sosie pomidorowym

Pomidory pokroić na połówki i zetrzeć bez skórki na grubych oczkach tarki,…

Zobacz
Kotleciki rybne - fish akces

Kotleciki rybne - fish akces

Rybę włożyć do rondla, dodać plasterek cytryny, liście laurowe i gałązki pietruszki,…

Zobacz
Kolbulle - placki z mąki ze skwarkami

Kolbulle - placki z mąki ze skwarkami

Do miski wsypać mąkę owsianą i pszenną, posolić, wlać wodę i rozrobić na gładką…

Zobacz
Invârtita de la Ciuta - ziemniaczane naleśniki

Invârtita de la Ciuta - ziemniaczane…

Ziemniaka obrać i utrzeć na tarce ( duże oczka), nie odlewać wody spod…

Zobacz

Ceviche de palmitos - marynowane serca palm

Zmiksować sok z pomarańczy, limetek, pomidorów z keczupem. Kawałki palmitos włożyć do miseczki, polać sosem, udekorować czerwoną cebulą i posypać natką pietruszki.

Zobacz
Tuńczyk w sosie curry

Tuńczyk w sosie curry

Na patelni rozgrzać olej palmowy, dodać do niego posiekaną w drobne ćwiartki czerwoną cebulę.…

Zobacz
Gotowany szczupak w maśle

Gotowany szczupak w maśle

Do garnka z 1/2 l wody wlać wino, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, 2 gałązki koperku,…

Zobacz
Ziemniaki z solonymi szprotkami

Ziemniaki z solonymi szprotkami

Ziemniaki gotować w mundurkach. Na minutę przed końcem gotowania ziemniaków, wrzucić…

Zobacz
Fish in coconut curry - ryba w kokosowym sosie curry

Fish in coconut curry - ryba w kokosowym sosie…

Na patelni rozgrzać olej , dodać do niego kilka ziaren kminu.…

Zobacz
Halibut w sosie z cider'a

Halibut w sosie z cider'a

Rybę oprószyć solą i pieprzem, a następnie na rozgrzanym maśle usmażyć z obu stron. Dodać…

Zobacz
Frühlingsalat mit Lamm - sałata wiosenna z jagnięciną

Frühlingsalat mit Lamm - sałata wiosenna z…

W osobnych naczyniach ugotować młode ziemniaki i szparagi. Ugotowany…

Zobacz
Kotlety jagnięce w sosie miętowym

Kotlety jagnięce w sosie miętowym

Miętę zalać 4 łyżkami oliwy, dodać sok z cytryny, wymieszać. Kotlety włożyć do marynaty…

Zobacz
Welsh Rarebit, czyli walijski rzadki kąsek

Welsh Rarebit, czyli walijski rzadki kąsek

Piwo wlać do garnka, dodać musztardę w proszku i kilka kropel sosu worcestershire.…

Zobacz
Krewetki po hongkońsku

Krewetki po hongkońsku

Na wok wlać olej, rozgrzać mocno i wrzucić posiekane, pozbawione ziaren chilli, pokrojnoną…

Zobacz
Dorsz w sosie włoskim

Dorsz w sosie włoskim

Oliwę rozgrzać na patelni. Posoloną i oprószoną pieprzem rybę podsmażyć z jednej strony.…

Zobacz
Pstrąg tęczowy w sosie z białego wina i selera naciowego

Pstrąg tęczowy w sosie z białego wina i selera…

Seler naciowy obrać z włókien i pokroić na plasterki.…

Zobacz
Kraby w sosie z mleczka kokosowego i curry

Kraby w sosie z mleczka kokosowego i curry

Rozgrzać olej w głębokim garnku, wrzucić drobno posiekaną cebulę, następnie…

Zobacz
Smażone filety z  sandacza

Smażone filety z sandacza

Filet z sandacza posolić, opanierować w mące, strzepnąć jej nadmiar i usmażyć na maśle…

Zobacz
Demikat – zupa z bryndzą

Demikat – zupa z bryndzą

Cebulę pokrojoną w kawałki zagotować z papryką i kminkiem w 800 ml posolonej wody. Śmietanę…

Zobacz
Strapaczka, czyli kluski ze słoniną i bryndzą

Strapaczka, czyli kluski ze słoniną i bryndzą

Ziemniaki zetrzeć na tarce i wymieszać z mąką, soląc ciasto. Moczoną…

Zobacz
Gravlax z sosem musztardowym - łosoś z sosem musztardowym

Gravlax z sosem musztardowym - łosoś z sosem…

Naciąć skórę łososia w kilku miejscach, połączyć wszystkie…

Zobacz
Kotlety wieprzowe w leczo

Kotlety wieprzowe w leczo

Pokrojoną w plastry słoninę zrumienić na patelni i odłożyć do miseczki. Na wytopionym tłuszczu…

Zobacz
Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Do miski wsadzamy  musztardę z miodem, dodajemy sok z cytryny, sól, biały pieprz i mieszamy.…

Zobacz
Tatar ze śledzia - matjasa

Tatar ze śledzia - matjasa

W misce mieszamy obie musztardy wraz z sokiem z cytryny, dodajemy sos sojowy, sos Worcestershire…

Zobacz
Zupa z kaszą

Zupa z kaszą

Ugotować wywar z wędzonych żeberek. Na patelni rozgrzać olej kukurydziany, wrzucić pokrojoną w kostkę…

Zobacz
Kotleciki jagnięce z sosem miętowym i purée z zielonego groszku

Kotleciki jagnięce z sosem miętowym i purée z…

Do rondelka wrzucić groszek, podlać małą ilością wody,…

Zobacz
Smażone zielone banany

Smażone zielone banany

Zielone banany obrać, pokroić w dość grube plastry. Smażyć z obu stron na niezbyt gorącym oleju…

Zobacz
Ekwadorskie śniadanie

Ekwadorskie śniadanie

Na patelni rozgrzać oliwę. Słodkie papryki przekroić wzdłuż, pozbawić pestek. Położyć na patelnię,…

Zobacz

Orzotto con speck e formaggio nostrano - risotto…

Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać startą na grubej tarce marchewkę. Dusić 1 minutę. Dodać drobno pokrojony w kostkę…

Zobacz
Ekwadorska zupa wielkanocna

Ekwadorska zupa wielkanocna

Z kawałków dorsza ugotować esencjonalny bulion. Na rozgrzane masło wrzucić drobno posiekany…

Zobacz
Papardelle z grzybami i wątróbką

Papardelle z grzybami i wątróbką

Namoczone wcześniej prawdziwki ugotować w słodkim winie. Na patelni rozgrzać oliwę…

Zobacz

Carne salada z gotowaną fasolą

Carne salada to plastry surowego mięsa wołowego z udźca, marynowanego min. 3 tygodnie w ziołach, jałowcu, soli i oliwie. Cieniutkie plastry je się na surowo. Grubsze plastry smaży się i podaje z fasolką…

Zobacz
Trotta alla griglia con broccoli di Santa Massenza Pstrąg z białymi brokułami

Trotta alla griglia con broccoli di Santa Massenza…

Brokuły pokroić. Szalotkę i czosnek…

Zobacz
Risotto ze szparagami na Spumante

Risotto ze szparagami na Spumante

Główki szparagów odciąć, z reszty ugotować esencjonalny wywar. Masło…

Zobacz
Filet z zająca z jabłkami i grappą

Filet z zająca z jabłkami i grappą

Z polędwiczki wyciąć filety. Na desce ułożyć cienkie plasterki słoniny, na nich…

Zobacz

Knedle szpinakowe z orzechami i paseczkami…

Wodę osolić, zagotować, blanszować szpinak we wrzątku przez ok. 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą aby nie stracił koloru. Gdy liście trochę ostygną, wbić jajka i wszystko zmiksować…

Zobacz
Tagliolini z ziemniakami i szpekiem

Tagliolini z ziemniakami i szpekiem

Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oliwy extra virgin. Wrzucić pokrojony w…

Zobacz
Kurczak po Keralsku

Kurczak po Keralsku

Kurczaka pokroić w kostkę. W moździerzu rozgnieść czosnek z imbirem, dodać ziarna kolendry, kminu,…

Zobacz
Gebackene Käsknödel – smażone knedle serowe

Gebackene Käsknödel – smażone knedle serowe

Kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę i zalać mlekiem. Drobno posiekaną…

Zobacz
Kaiserjägdproviant – weka faszerowana pastą serową

Kaiserjägdproviant – weka faszerowana pastą…

Z weki odkroić piętkę, wydrążyć ośródkę. Szynkę, jajka i…

Zobacz

Risotto z dynią

W garnku zagotować bulion jarzynowy. W drugim garnku rozgrzać wino, wrzucić nań pokrojoną na kawałki, obraną ze skórki dynię. Na patelni rozgrzać masło, dodać nieco oliwy, zeszklić posiekaną cebulę. Dosypać ryż,…

Zobacz
Piotrosz w białym winie

Piotrosz w białym winie

Na głęboką patelnię wlać wodę i wino. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cebulę,…

Zobacz
Arabski pilaw z Galilei

Arabski pilaw z Galilei

Soczewicę wypłukać, wrzucić do głębokiej patelni, zalać wodą, doprawić solą, pieprzem i kminem,…

Zobacz
Plokkfiskur

Plokkfiskur

Na patelni lub w rondlu rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić ją. Dodać mąkę, mieszając…

Zobacz
Bozbasz - zupa z jagnięciną i owocami

Bozbasz - zupa z jagnięciną i owocami

Ciecierzycę namoczyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Mięso…

Zobacz

Zupa hasz

Byczą nóżkę moczy się 12 godzin w bieżącej wodzie. Następnie gotuje się w czterech wodach w następujący sposób: pierwszą wodę podgrzewa się tylko do momentu kiedy będzie letnia, odlewa się ją, nóżkę zalewa…

Zobacz
Gnocchi di Sauris con kummel e speck - kluseczki gnocchi z Sauris z kminkiem i szpekiem

Gnocchi di Sauris con kummel e speck - kluseczki…

Ugotowane ziemniaki rozgnieść…

Zobacz
Blecs con radicchio e prosciutto - makaron gryczany z prosciutto i radicchio

Blecs con radicchio e prosciutto - makaron gryczany…

Radicchio i prosciutto pokroić w paseczki.…

Zobacz
Jota - włoski kapuśniak

Jota - włoski kapuśniak

Fasolę moczyć przez noc, wodę odlać, zagotować ze świeżą wodą, znów ją odlać, wlać nową wodę,…

Zobacz
Knedle serowe na smażonych buraczkach

Knedle serowe na smażonych buraczkach

Kostki suchego białego chleba wsypać do miski, wlać trochę mleka. Na patelni…

Zobacz
Spaghetti con vongole - spaghetti z małżami sercówkami

Spaghetti con vongole - spaghetti z małżami…

Drobno posiekany czosnek wrzucić na słabo rozgrzaną oliwę.…

Zobacz
Penne na mornarski - rurki po marynarsku

Penne na mornarski - rurki po marynarsku

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić drobno posiekany czosnek i anchois,…

Zobacz
Kalmary nadziewane ziemniakami i boczkiem

Kalmary nadziewane ziemniakami i boczkiem

Ziemniaki ugotować na półtwardo w mundurkach, lekko przestudzić, obrać i…

Zobacz
Sałatka ziemniaczana i carpaccio z tuńczyka

Sałatka ziemniaczana i carpaccio z tuńczyka

Sałatka: Ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w półplasterki…

Zobacz
Panierowane żabie udka z majonezem czosnkowym

Panierowane żabie udka z majonezem czosnkowym

Żabie udka otoczyć w posolonej mące. Oddzielić białka od żółtek,…

Zobacz
Kurczak z groszkiem

Kurczak z groszkiem

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w kawałki, posolonego i popieprzonego…

Zobacz
Zupa z sarny z jedliną

Zupa z sarny z jedliną

Marchew, por i seler korzeniowy pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić jarzyny. Dodać…

Zobacz

Papardelle z ragout z dziczyzny

Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Udusić na tym drobno pokrojoną szalotkę i startą marchewkę. Mięso pokroić w drobną kostkę i dusić na mocnym ogniu wraz z jarzynami aż zbrązowieje. Owoce jałowca…

Zobacz
Zupa verde

Zupa verde

Rozgrzać w garnku oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać drobno posiekany czosnek, obrane…

Zobacz
Ryba w sosie pomarańczowym

Ryba w sosie pomarańczowym

W rondlu zagotować sok z pomarańczy, wino i pokrojoną w paseczki skórkę pomarańczową,…

Zobacz
Chourizo z papryką i porto oraz młodymi ziemniakami

Chourizo z papryką i porto oraz młodymi…

Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną…

Zobacz
Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Tuńczyka odcedzić z oleju i przełożyć do miski. Następnie do miski wrzucić anchois i masło. Zmiksować…

Zobacz
Pasta sardynkowa

Pasta sardynkowa

Sardynki zmiksować z masłem na gładką masę. Dodać porto, whisky, pastę pomidorową, szczyptę piri-piri…

Zobacz
Stek z zielonym pieprzem i porto

Stek z zielonym pieprzem i porto

Mięso z obu stron posolić i popieprzyć dwoma rodzajami pieprzu. Na patelni rozgrzać…

Zobacz
Sardinhas em escabeche - sardynki w zalewie

Sardinhas em escabeche - sardynki w zalewie

Na patelni mocno rozgrzać trzy łyżki oliwy. Sardynki obtoczone w posolonej…

Zobacz
Migas de gatas de bacalhau

Migas de gatas de bacalhau

Wymoczonego 48 godzin dorsza włożyć do gorącej, ale nie gotującej się wody i gotować na…

Zobacz
Supremum z dorsza z ziemniakami w oliwie

Supremum z dorsza z ziemniakami w oliwie

Dorsza pokroić na cztery kawałki, obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie z trzema…

Zobacz
Kotleciki wieprzowe

Kotleciki wieprzowe

Pokrojone w plastry wędliny (kiszka, kiełbasa, boczek) podsmażyć na oliwie ze wszystkich stron.…

Zobacz
Caldeirada

Caldeirada

Na dnie dużego garnka ułożyć warstwami w kolejności: sercówki, pokrojone w plastry surowe ziemniaki,…

Zobacz
Krewetki w piwie

Krewetki w piwie

Ostrym nożem naciąć wzdłuż chitynki w każdej krewetce. Na patelni rozgrzać połowę masła, dodać krewetki,…

Zobacz
Acorda z krewetkami

Acorda z krewetkami

Krewetki obrać z chitynek i pozbawić głów. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać 1 posiekaną…

Zobacz
Pasteis de Bacalhau

Pasteis de Bacalhau

Ziemniaki i rybę ugotować do miękkości, rybę obrać i rozdrobnić, ziemniaki obrać, ugnieść na gładkie…

Zobacz
Kotlety baranie z ziemniakami i rzepą i kremowym sosem z whisky

Kotlety baranie z ziemniakami i rzepą i kremowym…

Przygotować wywar: okrawki z jagnięciny lub baraniny…

Zobacz
Trout in oatmeal with mustard whisky sauce - filet z pstrąga w panierce z owsianki w sosie śmietanowo-musztardowym z whisky

Trout in oatmeal with mustard whisky sauce - filet…

Filety…

Zobacz
Ham and haddie

Ham and haddie

W rondlu zagotować mleko z połową masła, włożyć rybę, trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 3-4…

Zobacz

Steak with claret and anchovis - z czerwonym winem…

Steki oprószyć solą i pieprzem, na patelni rozgrzać masło, smażyć steki na mocnym ogniu ok. 2-3 min. z każdej strony. Mięso odłożyć na gorący półmisek i odstawić…

Zobacz
Jumeri - ragout wieprzowe z mamałygą

Jumeri - ragout wieprzowe z mamałygą

Do gotującej się wody wrzucić kaszę i gotować ciągle mieszając ok. 1 minuty.…

Zobacz
Sarmale

Sarmale

Liście kapusty blanszować 2-3 min. we wrzątku, podzielić na kawałki równe wielkością liściom winogron.…

Zobacz
Mamałyga w śmietanie

Mamałyga w śmietanie

Do gotującej się śmietany wsypać mamałygę. Gotować ciągle mieszając, w trakcie gotowanie posolić.…

Zobacz
Ziemniaki nadziewane bryndzą

Ziemniaki nadziewane bryndzą

Bryndzę wymieszać z żółtkiem, solą i pieprzem. Obrane i wydrążone w łódkę…

Zobacz
Półmisek jarzyn i grillowana cukinia z bryndzą

Półmisek jarzyn i grillowana cukinia z…

Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Dwa pomidory pozbawić skórki…

Zobacz
Kotlety cielęce w sosie z wina merlot, z jarskimi kotlecikami z mamałygi

Kotlety cielęce w sosie z wina merlot, z jarskimi…

Na osolony wrzątek wrzucić mamałygę i gotować…

Zobacz
Zupa z jagnięciną i suszonymi morelami

Zupa z jagnięciną i suszonymi morelami

Morele zalać wodą i odstawić na 2 – 3 godziny. Mięso pokroić w kostkę,…

Zobacz
Siga na grillu

Siga na grillu

Rybę pokroić w dzwonka, posolić i nabić na szpadki, położyć na grillu i piec z obu stron do zrumienienia,…

Zobacz
Lobov dżasz

Lobov dżasz

Moczoną przez noc fasolę zalać świeżą wodą, gotować do miękkości. Gdy będzie miękka, w rondelku rozgrzać…

Zobacz
Pasta z czerwonej fasoli i orzechów

Pasta z czerwonej fasoli i orzechów

Fasolę moczyć ok. 10 godzin. Odlać wodę, wlać nową i gotować do miękkości (ok.…

Zobacz
Langostinos a la plancha con salsa de aji - langustynki z rusztu z sosem aji

Langostinos a la plancha con salsa de aji - langustynki…

Z langustynek usunąć czarną żyłkę, zwilżyć…

Zobacz
Casuela de pescado - rybna casuela

Casuela de pescado - rybna casuela

Zmiksować razem czosnek z kminem, wodą i połową łyżeczki soli – taki sos…

Zobacz
Sopa de pescado - zupa rybna

Sopa de pescado - zupa rybna

Na rozgrzanej w garnku oliwie zeszklić posiekane cebulę, czosnek i paprykę . Następnie…

Zobacz
Almejas con vino blanco - sercówki w białym winie

Almejas con vino blanco - sercówki w białym…

Na rozgrzaną w rondlu oliwę wrzucić sercówki i poczekać aż się otworzą.…

Zobacz
Ceviche de pescado - ceviche z ryby

Ceviche de pescado - ceviche z ryby

Rybę pokroić w kawałki i ewentualnie sparzyć wrzątkiem (można też użyć surowej).…

Zobacz
Paprykarz baciarski

Paprykarz baciarski

W głebokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną w łódki cebulę, gdy zacznie…

Zobacz
Salsiccie con polenta e ricotta affumicata - kiełbaski z polentą na łóżeczku z kiszonej kapusty i wędzoną ricottą

Salsiccie con polenta e ricotta affumicata - kiełbaski…

Kapustę…

Zobacz
Frico di montanio - placek ziemniaczany z serem

Frico di montanio - placek ziemniaczany z…

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Następnie obrać ze skórki…

Zobacz
Filety z sandacza w sosie z traminerem

Filety z sandacza w sosie z traminerem

W rondelku rozgrzać masło, dodać pokrojone w paseczki pora i paprykę, lekko…

Zobacz
Skrzydełka z tahini po libańsku

Skrzydełka z tahini po libańsku

Zrobić marynatę z podanych składników, marynować w niej skrzydełka minimum…

Zobacz
Tabbouleh - sałatka z kaszki bulgur

Tabbouleh - sałatka z kaszki bulgur

Kaszę moczyć 40 min w wodzie, odcedzić, jarzyny bardzo drobno pokroić, wszystko…

Zobacz
Sałatka Fatusz

Sałatka Fatusz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Doprawić do smaku solą, pieprzem.…

Zobacz
Kebab na pałeczkach cynamonowych z sałatką

Kebab na pałeczkach cynamonowych z sałatką

Cebule poszatkować bardzo drobno i wymieszać z mięsem, tłuszczem, drobniutko…

Zobacz
Sałatka z avocado i jogurtem

Sałatka z avocado i jogurtem

Avocado przeciąć na pół, wyjąć pestki, obrać i pokroić w plastry, kostkę. Pokrojone…

Zobacz
Hreimeh - ryba po marokańsku

Hreimeh - ryba po marokańsku

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w półplasterki…

Zobacz
Szakszuka

Szakszuka

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Połowę papryki pokroić w okrągłe…

Zobacz
Falafel

Falafel

Ciecierzycę na noc namoczyć, odcedzić, zmiksować na gładką masę razem z kolendrą i pietruszką, dodać…

Zobacz
Smażona wątróbka z cebulką

Smażona wątróbka z cebulką

Olej rozgrzać na patelni i zezłocić na nim pokrojoną w paski cebulę. Następnie oczyszczoną…

Zobacz

Hummus

Wszystkie składniki zmiksować, doprawiając do smaku solą. Pastę podawać obłożoną nie zmielonym ziarnami ciecierzycy, posypaną papryka w proszku i polaną odrobiną oliwy.

Zobacz
Figi nadziewane w sosie tamaryndowym

Figi nadziewane w sosie tamaryndowym

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie razem ze szczyptą…

Zobacz
Ośmiornica z jajami

Ośmiornica z jajami

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie do zezłocenia. Następnie na patelnię wrzucić…

Zobacz
Mule w piwie z curry

Mule w piwie z curry

W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, zeszklić, wsypać curry,…

Zobacz
Dorsz w maśle cytrynowym

Dorsz w maśle cytrynowym

Rybę oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać połowę masła, usmażyc rybę na złoto…

Zobacz
Smokvy s prśutom - figi z szynką

Smokvy s prśutom - figi z szynką

Nabić figi na patyczki od szaszłyków, położyć na rozgrzanym grillu i przykryć…

Zobacz
Jagnięcina w curry

Jagnięcina w curry

Pokrojone w kostkę mięso włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak, by woda przykryła mięso, dodać…

Zobacz
Łupacz w sosie musztardowym

Łupacz w sosie musztardowym

Rybę bez skóry i ości pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, szybko…

Zobacz
Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Krewetki ugotować w wodzie z białym winem. Odcedzić zachowując wywar, następnie po ostudzeniu…

Zobacz
Fis paprikas - paprykarz rybny

Fis paprikas - paprykarz rybny

Oczyszczoną rybę pokroić w dzwonka, włożyć do garnka razem z głową i ogonem, dodać…

Zobacz

Sarma - gołąbki w liściach kiszonej kapusty

Na patelni przesmażyć drobno pokrojony boczek, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Wymieszać w misce z ryżem i mięsem, doprawić farsz papryką, solą i pieprzem. Kapustę obrać z liści (jeśli…

Zobacz
Pulpety z ośmiornicy z sałatką ziemniaczaną

Pulpety z ośmiornicy z sałatką ziemniaczaną

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z…

Zobacz
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS