en

Acorda z krewetkami

Składniki

* 8 dużych krewetek
* 3 łyżki oliwy
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 liść laurowy
* 1 marchewka
* kilka ziaren pieprzu
* szczypta słodkiej papryki w proszku
* pęczek kolendry
* ćwierć szklanki białego wina
* 120 g suchego chleba
* 1 żółtko
* 100 g kiełbasy chourizo
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Krewetki obrać z chitynek i pozbawić głów. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać 1 posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę, cały ząbek czosnku oraz chitynki i głowy krewetek, smażyć 2-3 min. Dolać 500 ml wody, dodać listek laurowy i kilka ziaren pieprzu, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 20 min. W rondlu lub na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, zeszklić resztę drobno posiekanej cebuli, dodać obrane krewetki, drobno posiekany pozostały czosnek, oprószyć papryką w proszku, dusić kilka minut, przełożyć krewetki na talerz. Na patelnię wlać wino, chwilę trzymać na mocnym ogniu. Dodać pokrojony w kawałki chleb, podlać przecedzonym bulionem z jarzyn i chitynek, dodać posiekaną natkę kolendry, dusić, aż chleb się rozpadnie. Dodać krewetki i pokrojoną w plastry kiełbasę (jej dodatek nie jest obowiązkowy), trzymać na małym ogniu 2-3 min. Zdjąć patelnię z ognia. Zagęścić całość żółtkiem, wymieszać, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS