en

Almkäsesuppe - zupa serowa

Składniki

1 średnia cebula
70 gr masła
500 ml bulionu wołowego
250 ml białego wina
250 ml śmietanki 18 proc.
150 gr sera żółtego (almkäse, bergkäse lub mieszanki gruyera z ementalerem)
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
sól
pieprz

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Wlać bulion i białe wino, gotować ok. 15 min. Dodać starty ser i mieszając czekać, aż ser się rozpuści. Dolać śmietankę, zagotować, doprawić do smaku gałką, pieprzem i ewentualnie solą, podawać przybrawszy posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie też z grzankami.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS