en

Arabski pilaw z Galilei

Składniki

* 400 g kaszki bulgur
* 250 g soczewicy
* 1 cebula
* 3 łyżki oleju lub oliwy
* szczypta mielonego kminu
* sól
* pieprz
* naturalny jogurt

Sałatka:

* pęczek młodych liści szpinaku
* natka pietruszki
* natka kolendry
* garść orzeszków pini
* sok z 1 cytryny
* 2 łyżki oliwy
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Soczewicę wypłukać, wrzucić do głębokiej patelni, zalać wodą, doprawić solą, pieprzem i kminem, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dołożyć wypłukana kaszkę bulgur, trzymać na małym ogniu, aż wchłonie resztę wody i zmięknie. Doprawić do smaku, podawać ze zrumienioną na oliwie, pokrojoną w łódki cebulą i naturalnym jogurtem.

Sałatka:
Umyte liście szpinaku, pietruszki i kolendry przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, posypać zrumienionymi na suchej patelni nasionami pinii, podawać.

 

 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS