en

Arroz congri - Ryż z czarną fasolą

Składniki

100 g czarnej drobnej fasoli
150 g ryżu
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 papryczki aji (lub jedna zielona albo czerwona papryka)
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
sól

Sposób przygotowania

Fasolę ugotować do miękkości, soląc pod koniec, odcedzić, zachować wodę spod gotowania. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekany czosnek, dodać drobno posiekaną cebulę, całość lekko zrumienić. Dodać pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w paski papryki oraz kmin, dusić 2-3 min. Dodać ryż i ugotowaną fasolę, wlać wodę spod gotowania fasoli i ewentualnie dosolić do smaku, trzymać na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i zmięknie, wymieszać i podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS