en

Badische Schupfnudeln - kluseczki ziemniaczane z sosem ze szparagów

Składniki

500 g puree z ziemniaków
250 g mąki
1 jajko
100 g masła klarowanego
1 pęczkek szparagów
100 ml kwaśnej śmietanki
150 ml białego wina
1 pęczek koperku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Ciasto:
Do puree ziemniaczanego dodać makę,  jajko, gałkę muszkatołową, sól i wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno byc lekko twarde. Wyłożyć je na oprószoną mąką deskę, ukształtować w rulon i pokroić na kluseczki.
Na patelni roztopić klarowane masło i  wrzucić kluseczki, smażyć tak długo aż się zrumienią. Gdy są gotowe, wyjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.

Sos:
Do rondelka wlać wino, dodać pokrojone w  kostkę szparagi i dusić ok. 10 min.
Dodać śmietankę, biały pieprz, sól i posiekany koperek. Zagotować.

Wyłożone na talerz kluseczki polać sosem, posypać koperkiem i podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS