en

Barszcz ukraiński

Składniki

500 g żeberek wieprzowych
2 ząbki czosnku
sól
2 ziemniaki
ćwiartka białej kapusty
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
1 marchewka
1-2 buraki
2 łyżki pasty pomidorowej
1 puszka drobnej białej fasoli
ok. 1 łyżki octu
szczypta cukru
śmietana kwaśna
sól

Sposób przygotowania

Żeberka ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wyjąć z wywaru, obrać z mięsa, odłożyć. Czosnek obrać, na desce rozgnieść nożem , posolić, dodać do bulionu. Pokrojone w drobna kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę dodać do wywaru, gotować ok. 10 min. Dołożyć obrane mięso z żeberek. Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną drobno cebulę, starte na grubym tarle marchew i buraki. Dodać pastę pomidorową. Wymieszać. Dusić ok. 10 min. Zawartość patelni przełożyć do bulionu. Fasolkę przepłukać na sicie, dodać do barszczu. Doprawić octem i cukrem. Zupę gotować aż jarzyny będą miękkie. Podawać na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS