en

Barwena w sosie marokańskim z krewetkami

Składniki

2 barweny
200g surowych krewetek, najlepiej bez chitynek
3-4 łyżki oliwy
3 dojrzałe pomidory
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1 czerwona papryczka chili
2 suszone papryczki pili pili lub peperoncini
1 łyżka przyprawy ras el hannout
1 łyżeczka kminu rzymskiego
150 ml wody
6-8 pomidorków koktajlowych
pęczek kolendry, mięty, pietruszki
sól

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w półplasteki, zeszklić ją, dołożyć posiekany drobno czosnek. Oczyszczoną  zieloną paprykę pokroić w krążki, pomidory obrać ze skóry, wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię razem z całą papryką chilli, doprawić ras el hannut, kminem i pokruszonymi papryczkami pili pili, dusić razem 2-3 min., mieszając. Dolać wodę, dusić ok. 10 min. Dołożyć ryby, dusić na niewielkim ogniu ok. 5
min. Przełożyć ryby na drugą stronę, dodać krewetki oraz przekrojone na pół pomidory koktailowe, dusić kolejne pięć minut, pod koniec doprawić do smaku solą. Podawać, obficie posypując każdą porcję liśćmi mięty, kolendry i pietruszki.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS