en

Blecs con radicchio e prosciutto - makaron gryczany z prosciutto i radicchio

Składniki

* 250 g makaronu typu blecs (gryczane łazanki)
* 4 łyżki oliwy
* 1 główka radicchio
* 80 g szynki prosciutto
* 200 ml białego wina
* 250 ml słodkiej śmietanki
* 50 g orzechów włoskich
* kilka łyżek świeżo startego parmezanu
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Radicchio i prosciutto pokroić w paseczki. Szynkę podsmażyć na rozgrzanej oliwie, a następnie dorzucić do niej radicchio. Wlać wino i na mocnym ogniu dusić do odparowania płynu. Następnie na patelnię dodać posiekane orzechy i śmietankę, gotować do zgęstnienia, doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wrzucić na patelnię. Wymieszać z sosem, podawać posypany parmezanem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS