en

Bourdetto

Składniki

1 skorpena
1 morska ryba o białym mięsie np. okoń morski
sól
200 ml oliwy
3 cebule
3 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
200 ml wody

Sposób przygotowania

Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, umyć i osuszyć. Nasolić i pokroić w duże kawałki.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Pomidory przekroić na pół i wetrzeć na tarce do garnka, dodać koncentrat i ostrą paprykę, gotować ok. 5 min. Dolać wodę, gdy się zagotuje, dodać ryby. Gotować ok. 25 min.; czasami potrząsając garnkiem (nie mieszać). Podawać z polentą lub chlebem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS