en

Bozbasz - zupa z jagnięciną i owocami

Składniki

* 150 g ciecierzycy
* 500 g jagnięciny lub baraniny
* 1 duża cebula
* 2 łyżki masła
* 6 łyżek pasty pomidorowej
* 400 g ziemniaków
* 100 g suszonych śliwek
* 2 kwaśne jabłka
* 1 duży pęczek zieleniny (kolendra, pietruszka, koperek, mięta, fioletowa bazylia)
* 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
* sól

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Mięso pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, posolić, gotować ok. 30 min. Odcedzić, zachowując wywar, przełożyć odcedzone mięso do garnka na rozgrzane masło, zrumienić ze wszystkich stron, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i kilka minut razem dusić. Dodać wywar, pastę pomidorową, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w kostkę, obrane ze skórki jabłka, pokrojone i wypestkowane śliwki oraz paprykę, ewentualnie dolać nieco wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy, gotować, aż wszystko zmięknie.
Na końcu doprawić ew. do smaku solą, dodać posiekaną zieleninę, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS