en

Bramborak z suchego chleba - Placki z suchego chleba

Składniki

4-6 kromek czerstwego chleba żytnio - pszennego
200 ml wody
1 łyżeczka kminku w ziarnach
szczypta majeranku
szczypta czerwonej papryki w proszku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
mąki ile zabierze
sól
100 ml oleju
1 zielona papryka
4-5 pomidorków koktajlowych
kawałek bryndzy
sos tatarski

Sposób przygotowania

Chleb pokroić w kromki, włożyć do miski i zalać wodą. Gdy wchłonie wodę dokładnie ją odcisnąć. Do powstałej bazy chlebowej dodać kminek, majeranek, paprykę w proszku, startą na drobnych oczkach cebulę, posiekany czosnek oraz jajko. Wyrobić wszystko na gładką masę podsypując mąką w zależności od potrzeby. Uformować zgrabne placki i smażyć je na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawać na ciepło zieloną papryką, pomidorami koktajlowymi, bryndzą oraz sosem tatarskim.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS