en

Buccatini con broccoli alla siciliana Makaron z kalafiorem po sycylijsku

Składniki

1 opakowanie makaronu typu buccatini
1 mały kalafior
2 ząbki czosnku
8-10 filecików anchois
garść orzeszków piniowych
garść rodzynek
szczypta szafranu
garść ośródki z białej bułki

 

Sposób przygotowania

W garnku ugotować różyczki kalafiora, nie wylewać wody spod gotowania! Na patelni rozgrzać oliwę, dodać całe ząbki czosnku, gdy odda smak i aromat wyjąć go. Dodać posiekane drobno fileciki anchois, przesmażyć, dodać orzeszki piniowe, rodzynki i odcedzone różyczki kalafiora. Dusić ok. 3-4 min.Do miseczki wlać 2 chochelki wody spod gotowania kalafiora i rozpuścić w niej szafran. Wlać do sosu na patelni. Dusić ok. 5-7 min., sos powinien się zredukować.
Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie spod gotowania kalafiora, po odcedzeniu włożyć do garnka, w który się gotował. Polać oliwą, dodać sos i dokładnie wymieszać.
W rondelku zrumienić rozdrobnioną ośródkę białej bułki i posypać nią już nałożoną na talerz porcję makaronu.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS