en

Caldeira rybna

Składniki

500 g tuńczyka
3 łyżki oliwy
1 duża cebula
3 pomidory
1 l wody
500 g ziemniaków
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 kromki czerstwego, pszennego chleba
sól
oliwa i ocet winny do polania
natka pietruszki

Sposób przygotowania

W rondlu na oliwie zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać pokrojone w kostkę pomidory wcześniej obrane ze skórki i wypestkowane. Wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie, zagotować i trzymać na wolnym ogniu ok. 8 min.
Włożyć rybę, gotować na mały ogniu ok. 10 min. posolić do smaku.
W głębokich talerzach układać kromki czerstwego chleba, zalewać wywarem z jarzynami, posypane posiekaną natką. Rybę podawać na półmisku osobno, skropioną oliwa i octem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS