en

Caldeirada

Składniki

* 500 g małż sercówek
* kilka kawałków filetów z morskich ryb
* kilka sardynek
* 3 duże ziemniaki
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 zielona papryka
* 2 pomidory
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 2 – 3 papryczek piri-piri (chili)
* 2 liście laurowe
* 1 natka pietruszki
* 200 ml oliwy
* 250 ml białego wina
* sól morska
* pieprz

Sposób przygotowania

Na dnie dużego garnka ułożyć warstwami w kolejności: sercówki, pokrojone w plastry surowe ziemniaki, pokrojoną w plastry cebulę, dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku. Następnie położyć pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w plasterki papryczki piri-piri oraz plastry zielonej papryki. Wszystko ugnieść dłońmi, posolić solą morską, doprawić szczyptą słodkiej papryki i wrzucić liście laurowe. Na całości ułożyć ryby, doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz paroma gałązkami natki pietruszki. Zalać całość oliwą, zagotować, dolać wino, a następnie dusić ok. 20 – 25 minut. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS