en

Caldo de papas zupa ziemniaczana z jajkiem

Składniki

3 duże ziemniaki
1 l wody
1 pomidor
100 g kiełbasy chorizo
2 jajka
pęczek kolendry

sos:
pęczek pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta morskiej, gruboziarnistej soli
szczypta kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
100 ml oliwy

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, pomidora oraz pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Gotować ok. 10 min.
Do naczynia włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą,  zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na koniec wbić do zupy 2 jajka. Gdy białko się zetnie zupa jest gotowa. Zupę podawać przybraną listkami kolendry.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS