en

Caldo de perro Zupa rybna z pomarańczami

Składniki

1 filet z morszczuka
500 g drobnych małży
1 cebula
2 pomidory
1 zielona papryka
2 pomarańcze
100 ml octu winnego z sherry
3-4 ziarna czarnego pieprzu
ziarna kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki w proszku
2 kromki chleba
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
3- 4 łyżki oliwy
sól

Sposób przygotowania

Do garnka z gotującą się wodą włożyć połówki obranej cebuli, pomidorów, papryki. Pomarańczę obrać ze skórki, którą dodać do wywaru. Gotować, gdy jarzyny zmiękną wyłowić je, przełożyć do miski, skórkę z pomarańczy wyrzucić. Jarzyny skropić octem, dodać pieprz, kmin, paprykę w proszku, namoczony i odciśnięty chleb, ząbki czosnku i posiekaną natkę. Wszystko dokładnie zmiksować podlewając wywarem z jarzyn.
Pozostały bulion połączyć z pulpą, wlać większość oliwy i ugotować w nim filet z morszczuka oraz małże. Gotować ok. 5 min. Zupę podawać na plastrach pomarańczy polewając resztą oliwy.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS