en

Caldo de pescado - zupa rybna

Składniki

4-6 filetów z białej ryby
200 g mąki
200 ml oliwy
sól morska
1/2 kg ziemniaków
4 ząbki czosnku
szczypta szafranu
1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej
2 cebule
1 zielona papryka
pęczek kolendry

Sposób przygotowania

Filety z ryby opanierować w mące posolonej grubą morską solą i usmażyć na oliwie.
Gotowe filety przełożyć na talerz, nie wylewać oliwy spod smażenia - będzie bazą do sosu.
Do garnka z wodą dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, posolić i gotować.
W moździerzu utrzeć na gładką masę  czosnek, sól morską, szczyptę szafranu, sproszkowaną paprykę, rozprowadzić odrobiną wody spod ziemniaków i gdy będzie gotowa dodać do garnka.
Ponownie rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, paprykę pokrojoną w paski oraz wyfiletowanego w drobną kostkę pokrojonego pomidora. Posolić i dusić ok. 10 min. Zawartość patelni przełożyć do garnka z ziemniakami i zagotować całość. Na koniec dodać do zupy pokrojoną , świeżą kolendrę i włożyć kawałki ryby aby się zagrzały. Podawać gorące.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS