en

Carne salada z gotowaną fasolą

Składniki

kilkanaście cieniutkich plastrów carne salada
kawałek parmezanu
200 ml oliwy
3 – 4 łyżki octu winnego
1 cebula
500 g fasolki borlotti
sól, pieprz
4 plastry carne salada

Sposób przygotowania

Carne salada to plastry surowego mięsa wołowego z udźca, marynowanego min. 3 tygodnie w ziołach, jałowcu, soli i oliwie. Cieniutkie plastry je się na surowo. Grubsze plastry smaży się i podaje z fasolką borlotti.

Fasolkę namoczyć po czym ugotować, z dodatkiem soli, do miękkości.

 

Przygotować sos:

do miski wlać ocet winny czerwony, dodać sól, pieprz i stopniowo, mieszając, wlewać oliwę. Wrzucić gotowaną fasolkę, doprawić pieprzem. Dodać drobno posiekaną cebulę. Rozgrzać oliwę na patelni i szybko smażyć grubsze plasterki carne salada.

Przełożyć na talerz, obok położyć fasolkę, polać oliwą. Cienkie plasterki carne salada rozłożyć na talerzu, polać oliwą, dodać trochę pieprzu. Na wierzchu położyć plasterki sera i pomidorki koktajlowe.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS