en

Casuela de pescado - rybna casuela

Składniki

* 500 g filetów z morskiego suma lub innej morskiej ryby
* 6 -8 ząbków czosnku
* łyżeczka kminu
* pół szklanki wody
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżki oliwy
* 1 czerwona cebula
* 1 zielona papryka
* 1 pomidor
* 1 papryczka aji
* 3 zielone banany
* 2 łyżki masła z orzeszków ziemnych
* sól

Sposób przygotowania

Zmiksować razem czosnek z kminem, wodą i połową łyżeczki soli – taki sos nazywa się aliño. Rybę pokroić w kawałki, polać odrobiną aliño, odstawić w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekane cebulę, zieloną paprykę i papryczkę aji, dodać startego pomidora, chwilę dusić, dodać resztę aliño, podlać nieco wodą i dusić ok. 15 min. Taki sos nazywa się refrito. Obrać ze skórki banany, zmiksować na gładką masę razem z refrito oraz masła orzechowego. Przełożyć do rondla, podlać trochę wodą i gotować na małym ogniu ok. 20 min., ewentualnie dosolić do smaku. Żaroodporne miseczki wyłożyć warstwą masy bananowej, na to kłaść kawałki ryby, przykryć bananową masą, zapiekać 30 min. w piekarniku, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS